4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tarihi bez üretimi canlanıyor

Manisa Valisi Orhan Işın, Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Manisa Bezi Dokuma Kursu'nu bitiren kursiyerlere kurs bitirme belgelerini verdi. Belge töreninde konuşan Vali Işın, "Manisa bezi, bundan bin 500 yüz yıl önce Manisa'da dokunuyormuş. Şimdilerde ise bu yok olma durumuna gelmiş. Ancak biz Manisa Bezi'ni yeniden tüm dünyaya tanıtacağız" dedi.

Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen törene, Vali Orhan Işın ile eşi Aysel Işın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sami Demirel'in eşi Nesrin Demirel, Jandarma Alay Komutanı'nın eşi Hatice Yiğitim, İşadamı Tarık Almış, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Sevinç, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Kursun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Veli Aslanbaba, Türk Kadınlar Birliği Manisa Şubesi Başkanı Mübeccel Kafkaslı, davetliler ve kursiyerler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Veli Aslanbaba, "Manisa'da ilk kez böyle bir kurs açıldı. Bu kursun açılmasında başta, Valimiz Orhan Işın'a desteklerini esirgemeyen TBMM Başkanımız Bülent Arınç'a ve bize finansman yönünden dokuma tezgahlarını alan İşadamı Tarık Almış'a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Vali Orhan Işın ise, Manisa bezinin bundan bin 500 yıl önce Manisa'da dokunduğunu hatırlatarak, "Ama biz bunun değerini bilememişiz ve öylece kalmış. Fakat diğer iller bu özelliğini yitirmemiş ve dokuma tezgahları ile adlarını bu güne kadar taşımışlar. Biz de bundan yola çıkarak Manisa bezini tüm dünyaya duyurmaya karar verdik. Manisa'ya bir çok değişik illerden ve ülkelerden misafirlerimiz geliyor. Manisa bezini gelen misafirlerimize hediye ederek Manisa'nın bu tarihi kültürünü yaşatacağız. Bu çalışmamız, ülke ekonomisine katkı sağlayacağı gibi vatandaşın kendisine de katkı sağlayacaktır. Eskiden bildiğim kadarı ile bayraklar, perdeler ve masa örtüleri ile giyim eşyaları Manisa bezinden yapılıyormuş. Bundan sonra bu başlattığımız çalışmalar ile Manisa bezini ilimize kazandırarak eski halini almasını sağlayacağız" dedi.

Konuşmaların ardından kursa katılan 19 kursiyere kurs bitirme belgeleri Vali Orhan Işın ve törene katılan diğer misafirler tarafından verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 20:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?