5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bakan sanayicileri teskin etti

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, sanayicilerin yeni çıkan Çevre Kanunu'na uyduktan sonra korkmalarına gerek olmadığını söyledi. 

Bakan Pepe, inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Gaziantep'te Vali Süleyman Kamçı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'i makamlarında ayrı ayrı ziyaret ederek, çevreyle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bilgi aldı. Çevre ve Orman Bakanı Pepe, valilikte yaptığı açıklamada, dünyada ve ülkemizde çevrenin yükselen bir değer olduğunu belirterek; "Türkiye gündeminde çevreyle ilgili uzun yıllardan bu tarafa gelip giden, bitap ve yorgun düşmüş Çevre Kanunu'nu, Meclis'te yoğun çalışmalar neticesinde çıkardık. Bugüne kadar ki gelinen yolla, gidilecek yol arasında epey fark var. Bunu uygulayıcılarıyla bakanlığımızdaki uzmanların yapmış oldukları değerlendirmelerle, sağlıklı bir yol haritası çizip, bu konuda sıkıntı çekilmesini istemiyoruz. Ama illa da sıkıntı çekenler varsa, ne yapalım yani, onlar da kaderlerine razı olur" dedi. 

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, daha sonra Gaziantep Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer'le başbaşa bir görüşme yapan Pepe, meclis salonunda sanayicilere yeni çıkarılan Çevre Kanunu hakkında bilgi verdi. Pepe, sanayicilerin önündeki engellerin kaldırılması için kanunsa kanun, yönetmenlikse yönetmenlik ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini ifade etti. Sanayicilerin çevre sektörüne de yatırım yapması gerektiğine işaret eden Pepe, "Sanayi ile çevre, tezle antitez gibi birbirinin zıttı değildir. Bugün Fransa'da iki firmanın çevre sektöründe elde ettiği ciro 35 milyar Euro'dur. Tıpkı tekstil ve metale yapıldığı gibi çevre sektörüne de yatırım yapmak gerekir. Türkiye ve civar ülkelerde yatırım düşünülmeli. Çevre, yatırım yapılacak bir sektördür" diye konuştu.
 
Pepe, eskiden bir sanayi tesisinin kurulması için gerekli olan ÇED raporunun verilmesinin 3 yıl sürdüğünü, kendi dönemlerinde yapılan başvuruyu 1 ayda teslim ettiklerini hatırlatarak, "Çevre Kanunu AB ile yüzde 95 uyumluydu. Halkın katılımıyla tam uyumlu hale getirdik. Çevre Kanunu'ndan sanayicilerin korkmasına gerek yok. Trafik cezaları ne kadar artarsa artsın, kırmızı ışıkta geçmiyorsanız, sürat yapmıyorsanız ve trafik kurallarına uyuyorsanız sizin için bir mesele yok demektir" dedi.

"KIRK YILLIK YANİ, OLUR MU KANİ" 

Yeni Çevre Kanunu'nda çok ağır cezaların yer aldığını ifade eden Pepe, "İstanbul Tuzla'daki zehirli varillerin sorumluları da bu kanun çerçevesinde ağır cezalarla karşı karşıya kalacaktır. Çevreye zarar veren kişiye 1 trilyon lira, bilanço esasına göre şirkete ise 3 trilyon liraya varan cezalar keseceğiz. Bu, arkadaş aklının kenarından lütfen bunu geçirme anlamına gelmektedir" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, daha sonra Gaziantep'in ünlü baklavacısına giderek, Rumlar'ın baklavaya sahip çıkmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Masaya dizilen baklavaları inceleyen Pepe, "Antep baklavasının seyri bir başka, tam bir sanat eseri. Baklavalarla göz göze gelmek de cesaret işi. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar güzel baklava yapmak mümkün değildir" dedi. İkram edilen baklavadan tadan Pepe, Rumlar'ın baklavaya sahip çıkmasıyla ilgili şunları söyledi: 

"Aklıevvel birisi çıkıyor. Yüzlerce yıldan bu tarafa öz be öz Türk tatlısı olan baklavaya, bu Türk değil de Rum diyor. Hani bir söz vardır 'Kırk yıllık yani, olur mu kani', bin yıllık Türk baklavası olur mu Rum. Bunun adı bizimdir, tarihi bizimdir. Tadı bizimdir. Ustası, fıstığı, yağı, unu bizimdir. Baklava her yağdan ve fıstıktan olmaz. Yağı da ve fıstığı özel olmalı. Baklavaya benzer bir şey yapabilirsin. Bunun adı taklittir. Onun için bizim değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Dünyada Türk kahvesinin adı 'Turkish kahve' olarak bilinir. İtalya'da ekspreso, Almanya'da filtre kahve vardır. Türk baklavasına Rum baklavası diyenler, Antep'teki baklavayı yedikten sonra kararı öyle versinler. Uzaktan bakarak, fotoğraflarla karar verilmemeli. Taş yerinde ağırdır. Abdestimizden şüphemiz olmadığı için namazımızdan endişe etmiyoruz." 

Bakan Pepe, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisleri'nde incelemelerde bulundu.
.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2006 Pazar 15:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?