2005–2006 öğretim yılında birçok ilimizi gezmekte olan Müzebüs, ilköğretim çağındaki öğrencileri müzeyle tanıştırıyor, teknoloji, iletişim ve matematiğin gelişimini yansıtan koleksiyonuyla uygulamalı eğitime destek veriyor.
Müzebüs, Rahmi M.Koç Müzesi ve pompa üreticisi Grundfos'un ortak girişimi. Klasik eğitim metotlarının dışına çıkarak, ‘‘görerek öğrenme’’ yöntemini destekliyor. Anadolu'nun en ücra köşelerindeki okullara giderek, müzeleri ziyaret etme imkânı bulamayan çok sayıda ilköğretim öğrencisine ulaşıyor. Gezici müze Müzebüs bu yolculuğunun üçüncü yılında…
Projenin ana sponsoru olan Grundfos Genel Müdürü Karsten Pillukeit üçüncü yılına giren Müzebüs projesine destek vermekten mutlu olduklarını belirtirken, ‘‘Türkiye'de iyi eğitim veriliyor. Ancak, bölgesel sorunlar yüzünden her çocuk bundan yararlanamıyor. Müzebüs bizim için bir sosyal sorumluluk projesi…’’ diyor.
Müzebüs'ün koleksiyonu ilköğretim dersleriyle ilgili objelerden oluşuyor. 26 obje, hazırlanan dört ünitelik eğitim paketi doğrultusunda seçilmiş. Aracın eğitim danışmanı objelerin öyküsünü anlatıp, bunların fen bilgisi, matematik, Türkçe ve sosyal bilgiler dersleriyle bağlantısını kuruyor. Ayrıca objelerle ilgili birçok etkinlik düzenliyor, oyun oynatıyor. Objeler arasında çapraz çubuk, güneş saati, kum saati, kronometre, pusula, dijital kol saati, GPS, telgraf, dişli çarklar, tekerlekler, kaldıraç, otomobil modeli, buharlı gemi modeli, bilgisayar ve gramofon gibi aletler yer alıyor.
BİR DERSİN KONUSU
‘‘Neredeyim ve Seyahat’’ başlıklı ünitede ‘‘Ulaşımın kaç yolu var‘‘ sorusundan yola çıkıp beyin fırtınası yapılıyor.
Tren oyunu oynanıyor.
Günümüze kadar kullanılan ulaşım araçları tekerleğin icadından başlanarak anlatılıyor. Öğrencilerle birlikte müzenin tarih şeridindeki yerlerine işleniyor.
12'nci yüzyıldan sonra okyanus aşmaya başlayan denizcilerin yollarını nasıl buldukları, kullandıkları araçlar anlatılıyor.
Dünya haritasından yararlanarak enlem-boylam ve yön kavramları veriliyor.
Seyahat sırasında kullanılan müze objeleri tanıtılıyor.
Öğrenciler gruplara ayrılarak ‘‘güneş saati’’nin çalışma prensipleri, pusulanın kullanılışı öğretiliyor.
Güneş saati ile günümüz saatleri karşılaştırılıyor.
Havacılığın tarihi gelişimi anlatılıyor. Otomobilin gelişim süreciyle karşılaştırılıp aradaki fark tartışılıyor.
Teknolojinin getirdiği sorunlar, bireylere düşen görev ve sorumluluklar anlatılıyor.
'Ulaşım ülkesi' oyunu oynanarak yön ve harita işaretleri kavratılıyor.
Tarih: 19-23 Aralık 2005
Saat: 09.30
Yer:
19 Aralık – Gülağaç Kızılkaya Köyü İÖO
20 Aralık – Gülağaç Akmezar Köyü İÖO 435 81 74
21 Aralık – Gülağaç Camiliören Köyü İÖO 437 50 60
Nevşehir
22 Aralık – Hacıbektaş/Kızılağıl Köyü İÖO
Hasanlar Köyü İÖO (Saat:13.00)
23 Aralık – Hacıbektaş/Karaburna Köyü İÖO
Tarih : 19.12.2005 10:39:14
IP : 85.101.220.215