3
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

AB destekli kursa, 53 sertifika

Niğde Valiliği Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği (HESGY) tarafından uygulanan Avrupa Birliği (AB) destekli Halı Dokuma ve Desinatörlüğü Eğitim-Uygulama Merkezi Projesi kapsamında eğitim gören 53 kursiyere sertifika verildi.

Niğde Kültür Sitesi Salonu'nda yapılan sertifika dağıtım töreninde konuşan Halıcılık Birliği Genel Sekreteri Bilgehan Harmanşah, Türkiye'de işsizlik sorununun çözümüne katkı amacıyla Türkiye ve AB tarafından özel olarak geliştirilen aktif işgücü programları kapsamında hazırlanan ve Nisan ayında başlayan Halı Dokuma ve Desinatörlüğü Eğitim-Uygulama Merkezi adlı proje uygulamasının tamamlandığını belirterek, desinatörlük ve dokumacılık programlarında eğitim alan 53 kursiyerin sertifika almaya hak kazandığını söyledi.

Projenin toplam bütçesinin 99 bin Euro olduğunu hatırlatan Harmanşah, proje için AB'den 87 bin 120 Euro hibe yapıldığını, 11 bin 880 Euro ise HESGY imkanları ile sağlandığını belirtti. Harmanşah, "Bu proje ile desinatörlük ve dokumacılık programlarında eğitim verdik. Desinatörlük programında 3'ü gönüllü 29 kursiyere bilgisayar ortamında 640 saat eğitim verildi. Dokumacılık programında ise 24 kursiyere el halısı dokuma teknikleri eğitimi verilmiştir" dedi.

Kurs süresince kursiyerlere ayda 160 Euro para verildiğini, ayrıca eğitim gezileri ve çeşitli masrafların da proje bütçesinden karşılandığına değinen Harmanşah, "Desinatörlük programını tamamlayanların çoğunluğu üniversitelerin halıcılık, tekstil, dokuma, el sanatları ve güzel sanatlar bölümünden mezun olanlarından seçildi. Dokumacılık programına katılacakların seçiminde ise eğitim seviyesi düşük ve maddi imkanları yetersiz olanlara öncelik tanındı. Böylece eğitim seviyesi bakımından en alt durumda olanlarla yüksek öğrenimini tamamlayanların aynı proje içerisinde kaynaşması sağlanmıştır. Verilen yeniden ve değişik eğitim ile katılımcıların tamamına yakınının orta vadede iş bulmaları veya kendi işlerini kurmaları hedeflenmiştir" şeklinde konuştu.

Niğde'de AB projeleri ile ilgili çok fazla açık olduğunu, 2 projenin uygulanıp neticeye bağlandığını ve birçok projenin de finans kurumunun değerlendirilmesinde olduğunu belirten Niğde Vali Vekili Salim Demir, "Projelerin hazırlanmasını birilerinden beklemememiz lazım. Herkesin kendi çevresi ile ilgili hayatın gerçeğini yansıtan projeleri kendileri yapamıyorlarsa valiliğimize mutlaka ulaştırsınlar. Biz bunların hepsini yapmaya ve yaptırmaya talibiz. Ama biz istiyoruz ki, istenen şeyleri yapalım. Bir şeyin uzun vadeli olabilmesi için ona sahip çıkacak insanlara ihtiyaç var. O insanlar da bizleriz, başkaları değil. Eğer biz kendi memleketimize sahip çıkmazsak, başkalarının sahip çıkmasını da beklemek yanlış olur" dedi.

Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere belgeleri dağıtıldı.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 23:21:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?