3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Bakan Şahin, şimdiden 5 yıl daha istedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 9 bin civarındaki vakıf eseri sayısını 18 bine, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 40 trilyon lira olan gelirini de 206 trilyon liraya çıkardıklarını söyledi. Niğde'nin Ulukışla...

Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ndeki Mehmet Ali Paşa Kervansarayı'nda incelemelerde bulunan Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, vakıflar medeniyeti olan bu topraklardaki ecdat yadigarı eserlere sahip çıkmak için var olduğunu ifade ederek, "Bu görevi üstlendiğimiz andan itibaren 'Türkiye'de sahip çıkmamız gereken vakıf eseri nedir?' diye bir soru sorduğumda, 9 bin civarında olduğunu bana söylediler. Şimdi sorduğumda ise, '18 bin küsur var' diyorlar. Bu şu demektir. Demek ki Vakıflar Genel Müdürlüğü, 'Sorumluluk alanına giren ne kadar vakıf eseri var?' Onu tespitte bile zorlanmış. Bu şu demektir. Önce Türkiye'de ne kadar vakıf eseri var? Şimdi bunların envanterini çıkarıyoruz. Bir şey daha yapıyoruz. Ciddi bir ihale yapıldı ve bu vakıf eserleri internet ortamında resimleriyle özellikleriyle internet sayfasına ekleniyor. Herhangi bir vatandaşımız Türkiye'nin herhangi bir yerindeki bir vakıf eserini görmek, tanımak isterse iki tıklaması yeterli olacak" dedi.

Göreve başladıklarında Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi ve gelirinin 40 trilyon lira olduğunu kaydeden Bakan Şahin, "Vakıflar Genel Müdürlüğü genel bütçeden yardım almaz. Kira ve kendi imkanlarıyla temin ettiği paralarla bu eserlere sahip çıkar. Personeline bile kendi imkanlarıyla maaş verir. 'Şimdi bütçesi ne kadar?' diye sorulacak olursa, bu sene 206 trilyon liraydı. Gelirimiz arttı, niye? Çünkü sahip çıkılmamış, kira alınması gerekenlerden kira alınmamış. Şimdi bunlara sahip çıkılıyor. Kira gelirimiz artınca yıkılmaya yüz tutmuş eserlerimizi bir bir ayağa kaldırıyoruz. İşte böylesine önemli bir potansiyeli yakaladık" diye konuştu.

Konuşmasında duble yol çalışmalarına da değinen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, şunları kaydetti:

"Türkiye tek parti iktidarıyla güzel bir fırsat yakaladı. Biz hükümet olarak bu işin şuurundayız. Bu görevi bize milletimiz verdi. Yolda gelirken, 1 yıl içerisinde Karayolları'mızdaki değişiklikleri gördüm. Artık bölünmüş yollarda seyahat ediyoruz. Türkiye'de yolların standartları yükseliyor. Hükümet olarak 15 bin kilometre duble yol yapmayı hedefledik. Şimdiye kadar 4 bin 600 kilometreyi yakaladık. Bu yıl sonuna kadar 6 bin 600 kilometreyi hedefliyoruz. Bunlar için para lazım ama takdir edersiniz ki ekonomik imkanlar bunları bir anda yapmaya yetmiyor. 32 aylık süre içerisinde Türkiye'de 4 bin 600 kilometre duble yol yapılmıştır. Cumhuriyet tarihinde yapılan duble yol ise 3 bin 859 kilometredir. Yani biz 32 ayda cumhuriyet tarihinde yapılan duble yoldan daha fazla duble yol yaptık. İnşallah 15 bin kilometre hedefini yakalayacağız. İktidarımız döneminde hepsini yakalayamazsak 5. yılın sonunda geleceğiz ve 'Daha yapacağımız çok iş var. Bize bir 5 yıl daha verin' diyeceğiz."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 15:34:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?