7
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Türk/Alman dostluğuna engel

Niğde'nin Almanya'daki kardeş şehri Melle'nin yöneticileri, Türkiye'de görülen kuş gribi vakalarını gerekçe göstererek, Niğde ziyaretini iptal etti. Türk-Alman Dostluk Derneği'nin Almanya Başkanı Horst Panckyrz, kent yöneticilerini bu kararlarından vazgeçiremediklerini belirterek, özür diledi.

Geçmişi 10 yıl öncesine dayanan ve her yıl karşılıklı ziyaretlerle güçlenen Melle-Niğde kardeş kent ilişkileri, Melle yetkililerinin, Türkiye'de görülen kuş gribi vakalarını gerekçe göstererek, Niğde ziyaretini iptal etmesi üzerine yeni bir boyut kazandı. Delegasyonu temsilen Niğde'ye gelen Türk-Alman Dostluk Derneği Almanya Başkanı Horst Panckyrz, Melle Belediye Başkanı ve diğer üyelerin bu davranışına anlam veremediğini belirterek, şimdi aynı kuş gribi tehdidinin Almanya'da yaşandığına dikkat çekti.

Niğde Belediye Başkanı Mümin İnan'ı makamında ziyaret eden Panckyrz'i, Türk-Alman Dostluk Derneği Niğde Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri de yalnız bırakmadı. Konuşmasına, "Tüm Niğdeliler gibi siz de bugün kardeş şehir Melle'den büyük bir delegasyon bekliyordunuz ama maalesef bugün yalnızca ben varım" diyerek başlayan Panckyrz, Melle Belediye Başkanı Josef Stock, Gençlik Değişim Projesi Sorumlusu Melanie Sokillev, Hristiyan Demokrat Parti Belediye Meclis Üyesi Fniednick Hoppenbiock, Sosyal Demokrat Parti Belediye Meclis Üyesi Wilhelm Huntiug, Yeşiller Partisi Belediye Meclis Üyesi Johauues Havaieus ve Hür Demokrat Parti Belediye Meclis Üyesi Horst Grfe'ye Türkiye'ye gelmemeleri nedeniyle çok öfkeli olduğunu belirtti.

Panckyrz, "Melle Belediye Başkanı'na Türkiye'de böyle bir tehlikenin olmadığını izah ettim, kendisi de bu konuda bilgi sahibi oldu. Ancak erteleme nedeninin mantıklı bir izahı olmadığı için oradaki dernek ve ben şahsım olarak kendisine oldukça öfkelendik. Ancak karar veren merci kendisidir, bu kararını değiştiremedik. Bu nedenle sizlerden binlerce defa özür diliyorum" dedi.

Niğde ve Melle Belediye Başkanları'nın karşılıklı onayıyla 10. yıl etkinlikleri kapsamında bir program yaptıklarına işaret eden Panckyrz, "Ancak Türkiye'de bu oluşan kuş gribi hastalığı nedeniyle belediye başkanımız Türkiye'ye gelmeyi iptal etti, bunu da bir iptal olarak değil de erteleme olarak nitelediler. Ancak ben kendilerine özellikle vurguladım, Türkiye'de 1-2 tane kuşun öldüğünü söyledim. Vakanın bu kadar ciddi olmadığını vurguladım. Ancak kendisi otelde ya da sosyal hayatta olduğu için bu tür şeylerin ciddiyetinden bihaber.

Maalesef kendisi gelmeyi şimdilik reddetti. Şu günlerde bildiğiniz gibi Türkiye'nin böyle bir sorunu yok, aksine bizim böyle bir sorunumuz var. Şimdi kuş gribi bizde. Bizde bir sürü yaban ördeği ölü olarak bulundu. Ben şahsen buna bir anlam veremiyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Mart 2006 Çarşamba 18:29:19
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 18:05:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?