3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Tarım sigortası çözümü

Niğde Vali Yardımcısı Salim Demir, isteğe bağlı Tarım Sigortası'nın yaygınlaştırılarak Yeşil Kartlı vatandaşların sayısının düşürülebileceğini ve çiftçilerin de sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınabileceğini söyledi.

Demir, yaptığı açıklamada, uygulanan Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik sisteminin bir bütün olduğunu belirterek, vatandaşların öncelikle bu sosyal güvenlik sistemlerinden faydalanması gerektiğini, hiç bir imkanı olmayanların ise sadece Yeşil Kart'la sosyal güvenlik çatısı altına alınması gerektiği ifade etti. Yeşil Kart'ı sistem içerisindeki boşluğu doldurmak için devlet tarafından sisteme entegre edilmiş bir yapılanma olarak değerlendiren Demir, "Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve özellikle de isteğe bağlı Tarım Sigortası gibi sosyal güvenlik sistemlerini tüketmemiz, bundan sonra kalanların da tamamını yeşil kart kapsamına almanın yollarına bakmamız lazım" dedi.

Amaçlarının Yeşil Kart'tan ziyade isteğe bağlı Tarım Sigortası'na yönlendirmek olduğunu kaydeden Demir, "Örneğin merkeze bağlı Yarhisar köyümüzde şu anda sadece 10 aile yeşil kartlı, geri kalan ailelerin tamamı isteğe bağlı Tarım Sigortalı. Biz bu sayıyı artırmak istiyoruz. Yarhisar Köyümüzde sosyal güvenlik şemsiyesini oluşturduk. En düşük primden başlayacak olursak, 70 milyon lira yatıran çiftçimiz primini 6 ay boyunca yatırdığı takdirde Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur da olduğu gibi ailesinin bütün bireylerini sosyal güvenlik şemsiyesi altına almış olacak. En önemlisi de bu verdiği paralar boşa gitmiyor, emeklilik hakkı kazandığı zaman duruma göre kendisine maaş bağlanıyor. İsteğe bağlı sigorta sistemi geliştirilirse, mevcut yeşil kartlı sayımız çok çok aşağılara çekilecektir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 14:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?