7
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Kutan: Ülkeyi IMF ile Dünya Bankası'na teslim ettiler

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Vekili Recai Kutan, Türkiye'nin dış politikada bir ateş çemberi içinde olduğunu ileri sürerek, "Ülke ekonomisi de IMF ve Dünya Bankası'na teslim edildi" dedi. Partisinin Merkez İlçe Teşkilatı'nın 2. Olağan Kongresi'ne katılmak için Sivas'a gelen Kutan, Kale Restoran'da gazetecilerle kahvaltıda buluştu.

Burada konuşma yapan Kutan, Türkiye'nin en büyük meselesinin dış politika olduğunu söyledi. Kutan, "Şu anda Türkiye'nin etrafında cereyan eden dış politika olayladır. Türkiye adeta bir ateş çemberi ile çevrilmiş durumdadır. Uzun asırlardan beri bu bölgede İslam aleminin bayraktarlığını ve liderliğini yapan Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve dış politika alanında bağımsız olmaması, güçlü olmaması için haince oyunlar oynanmaktadır. Bu oyunlar özellikle son yıllarda daha da artmıştır" diye konuştu.

Açıklamasında AK Parti hükümetini de eleştiren Kutan, 3 Kasım seçimleri öncesi bir broşür yayınlayan AK Parti hükümetinin Türkiye'de ilkler ve enler olarak hedef belirlediklerini, ancak görev süresi içinde yapılan çalışmaların bunları tamamlayamadığını ifade etti. Sonuç olarak verilen bilgilerde ülkedeki ekonomik ve sosyal gelişmelerin gerçeği yansıtmadığını belirten Kutan şöyle konuştu:

"Hükümetin bir ekonomik programı yok. Bir ekonomik politikası yok. Ekonomimizi bütünüyle götürüp IMF ve Dünya Bankası'na teslim etmişler. IMF diyor ki, sizin enflasyonunuz yüksek. Enflasyonun düşmesi lazım. Enflasyonun düşmesi için de mutlaka talebin düşmesi lazım. Talebin düşmesi ise vatandaşın alım gücünün düşmesi demek. Onun için IMF diyor ki, memura vermeyeceksin, işçiye de vermeyeceksin, çiftçiye de vermeyeceksin. Peki bunların cebinde para olmayınca esnaf kardeşimizin yanına kim gidecek. Kimse gitmediği için esnaf da perişan. İşte şu anda uygulanan ekonomik politikalarla millet adeta öldürüldü, talep düştü, enflasyon yüzde 8 ve 7'lere hatta bazı aylarda eksilere düştü. Bununla da övünüyorlar. Halbuki milleti aç bıraktınız, işsiz bıraktınız. Millet böylece bütün bu zulümlerden dolayı enflasyon düşmüştür."

54. Hükümet zamanında ekonominin düzeldiğini ancak AK Parti hükümeti döneminde ekonominin bozulduğunu söyleyen Kutan, 3 yıl içinde iç ve dış borcunun yüzde 55-56 büyülterek 332 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
Toplantının sonunda erken seçim konusundaki soruya da cevap veren Kutan, "Biz SP olarak 2005 yılında bir erken seçim ihtimali görmüyoruz. Ancak bu hükümetin 2006 sonbaharından öteye de dayanabileceğine de ihtimal vermiyoruz. Çünkü, önümüzdeki bir yıl zarfından gerek dış politika, gerekse ekonomide o kadar büyük tahribat meydana gelecek ki, bu hükümetin ayakta kalması mümkün değil. Dolayısıyla erken seçim ihtimali 2006 yılının ekim veya kasım ayındadır" dedi.

Yapılan açıklama sonrasında Kutan ve beraberindeki partililer, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2005 Cumartesi 16:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?