3
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Akçakale açılmayı bekliyor

Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından verilen "Tavanda çökme tehlikesi var" raporu üzerine Akçakale köyündeki Damlataşı Mağarası'nın 9 yıldır açılamaması tepkilere sebep oldu.

Gümüşhane'de Mustafa Levent adlı bir vatandaş tarafından 1996 yılında bulunan ancak MTA tarafından verilen "Tavanda çökme tehlikesi var" raporu üzerine 9 yıldır açılamayan Akçakale köyündeki Damlataşı Mağarası, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek'in tepkilerine sebep oldu. Prof. Dr. Dilek, "MTA hata yaptı. Her mağarada çökme riski vardır. 9 yıldır açılamayan Damlataşı Akçakale Mağarası'nın il ekonomisine verdiği kayıp en az 500 milyar liradır" dedi.

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek, bütün mağaralarda taş ve kaya düşebileceğini hatırlattı. Prof. Dr. Dilek, "Bütün mağaraların tavanında çökme olabilir. Ama siz buna karşı yürüme parkurlarını düzenlerseniz, önlemini buna göre alırsınız. MTA'nın çöker dedikleri tavandan bugüne kadar ne bir taş, kaya düşmüş ne de tavan çökmüştür. Madem bu kadar risk vardı neden çökmedi? Gümüşhane Kuzey Anadolu fayına çok yakın bir il. Karaca Mağarası'nda ne kadar risk varsa Akçakale Mağarası'nda da o kadar risk vardır. Kaldı ki her mağarada çökme riski vardır. MTA gibi bir kuruluşun bu gerekçeyle verdiği rapor üzerine mağaranın açılmayışı yöre turizmi için büyük bir kayıptır. Bu rapor turizmin bu bölgede gelişmesini engelleyici bir rapordur. Bu raporun yeniden gözden geçirilmesinde yarar görüyorum. Akçakale Mağarası'nı turizme açmada hiçbir sakınca yoktur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2005 Cuma 16:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?