2
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Akçakale turizme açılıyor

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Akçakale Damlataşı Mağarası'nın gelecek yıldan itibaren turizme açılacağını belirterek, mağara hakkında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek tarafından son olarak hazırlanan raporun olumlu yönde olduğunu söyledi.

Vali Veysel Dalmaz, yaptığı açıklamada, ilin Damlataşı Mağarası bakımından zengin bir il olduğunu hatırlattı. Dalmaz, "İkisu Mağarası'nda yaptığım inceleme bizlerde hayal kırıklığı meydana getirmişti. KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek başkanlığındaki bir heyetin Akçakale Mağarası'nda yaptıkları incelemenin sonucunun olumlu çıkması bizleri mutlu etti. Karaca Damlataşı Mağarası'ndan sonra Akçakale Mağarası'nı da turizme kazandırmak için 2006 yılından itibaren çalışma başlatacağız. Arkadaşlarım bu konu ile ilgili olarak proje hazırlıyorlar" dedi.

1996 Yılında Mustafa Levent adlı bir vatandaş tarafından bulunan Akçakale Mağarası, 18 bin 500 metrekarelik iç alana sahip. Mağara kalın katmanlı ve bol çatlaklı, üst kratese kalkerlerinin yer altı suları tarafından aşındırılması ile meydana gelmiş. Mağaranın ağzı deniz seviyesinden bin 585 metre yükseklikte yer alıyor ve içeriye doğru derinleşerek bin 490 metreye kadar alçalıyor. Mağaranın uzunluğu 290 metre, tavan yüksekliği ise bazı kesimlerde 40 metreyi geçmekte. Mağara havalandırma zonunda (vados zon) yer almakta ve düzenli bir akarsu bulunuyor. Mağara içerisinde dört ayrı yerde küçük gölcükler oluşmuş. Mağaranın havası 17-20 derece ile serin bir havaya sahip. Nem değeri ise yüzde 70 civarında. Gelişim dönemi itibariyle olgunluk dönemine ulaşmış bulunuyor. Mağarada sarkıt, dikit, mağara incisi, mağara çiçeği, flama, duvar travertenler gibi eşsiz güzellikte damlataşları bazı kesimlerde önemli yoğunluğa ulaşıyor. Akçakale Mağarası tüm bu özellikleri sebebiyle önemli turizm potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Akçakale Mağarası'nda Maden Teknik Arama Enstitüsü teknik elemanlarınca yapılan incelemede KTÜ tarafından verilen olumlu rapora rağmen 'Kaya düşme tehlikesi'nin belirtilmesi üzerine mağaranın turizme açılması askıya alınmıştı. Ancak KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek başkanlığında heyetin hazırladığı raporun olumlu çıkması sonucu, mağaranın turizme kazandırılması için Gümüşhane Valiliği harekete geçti.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 14:45:01
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 14:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?