5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Akçekale Mağarası için umut

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü “Turizme açılmasında sakınca yoktur”, Maden Teknik Arama Enstitüsü (MTA) ise “Tavanda çökmeler olabilir” şeklindeki iki çelişkili rapor nedeniyle turizme açılamayan Gümüşhane merkeze bağlı Akçakale Köyü’ndeki mağara için Vali Enver Salihoğlu, her iki kurum ile yeniden bir çalışma başlatacağını söyledi. 

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu “Kendilerinden rica edeceğim. Bir araya gelerek birlikte bir çalışma yapacağız. Mağaranın açılmasında sakınca veya yararı nedir, açılmasındaki sıkıntı nedir, bu sıkıntılar nasıl giderilir, birlikte tartışacağız. Her iki kurum bilim adamları, konuyu birbirlerine izah ederlerse belki orta yolu buluruz.” dedi. 

Gümüşhane’nin mağara turizmi açısından çok zengin bir il olduğunu belirten Vali Salihoğlu “ Her iki kurumun bilim adamları bir araya gelişlerinde umarım aralarındaki ihtilafları gidererek olumlu bir sonuca varırlar. Karaca Mağarası’ndan sonra Akçakale Mağarası’nın da turizme kazandırılması ilimiz için çok önemli. Ancak, bizim için daha önemlisi bilim adamlarının vereceği rapor olacaktır.” dedi. 

1996 Yılında Mustafa Levent adlı bir vatandaş tarafından bulunan Akçakale Mağarası 18 bin 500 metrekarelik iç alana sahip. Mağara kalın katmanlı ve bol çatlaklı, üst kratese kalkerlerinin yer altı suları tarafından aşındırılması ile meydana gelmiş. Mağaranın ağzı deniz seviyesinden bin 585 metre yükseklikte yer alıyor ve içeriye doğru derinleşerek bin 490 metreye kadar alçalıyor. Mağaranın uzunluğu 290 metre, tavan yüksekliği ise bazı kesimlerde 40 metreyi geçiyor. Mağara havalandırma zonunda (vados zon) yer almakta ve düzenli bir akarsu bulunuyor. Mağara içerisinde dört ayrı yerde küçük gölcükler oluşmuş. Mağaranın havası 17-20 derece ile serin bir havaya sahip. Nem değeri ise yüzde 70 civarında. Gelişim dönemi itibariyle olgunluk dönemine ulaşmış bulunuyor. Mağarada sarkıt, dikit, mağara incisi, mağara çiçeği, flama, duvar travertenleri gibi eşsiz güzellikte damlataşları bazı kesimlerde önemli yoğunluğa ulaşıyor. Gümüşhane’ye 10 kilometre uzaklıkta merkeze bağlı Akçakale Köyü’nde bulunan mağara tüm bu özellikleri sebebiyle önemli turizm potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. 

21 MAĞARA DAHA VAR
Gümüşhane’de gerek MTA ve gerekse KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü bilim adamlarınca yapılan araştırmalar sonucunda 21 adet daha mağaranın olduğu belirtildi. Arılı, İkisu, Ardıçlı, Üçbacalı, Altıntaş, Kartalkaya, K. Ardıçlı, Kabanbaşı, Arsa, Köprübaşı, Ambela, Taşbaşı, Üstüaçık, Yaylım, İnönü, Geremenizi, Mamatlar, Cingora, Karşı, Köroğlu ve Kırkgöz Mağarası.
iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 11:44:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?