5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Süleymaniye projesinin tanıtımı yapıldı

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Süleymaniye Mahallesi'nde uygulanan "Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi" hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş ve Süleymaniye Mahallesi sakinleri katıldı. Toplantıda, "Analitik ve Sentez Raporu"nu hazırlayan özel bir firma yetkilileri, sinevizyon gösteriyle katılımcılara bilgi verdi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda bir konuşma yapan Vali Dalmaz, kültürel turizmin önemli bir potansiyel olduğunu belirterek, eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye Mahallesi'nin sit alanı olmasından dolayı tarihi değerlerin korunması gerektiğini ifade etti. Vali Dalmaz, "Yapılan arazi çalışmalarıyla oluşan analizlerin değerlendirilmesi sonucunda ortaya olanaklar ve potansiyeller çıkarılmıştır. Bu potansiyeller, planlama yaklaşımı için önemli bir girdi sağlayacaktır. Süleymaniye Mahallesi farklı inanışlara sahip toplumların yıllarca beraber yaşadıkları ve ortak bir kültürü paylaştıkları bir yerleşmedir. Bu açıdan geniş tabanlı kültür mozaiğinin yaşatılması için önemli bir alandır" dedi. 

Vali Dalmaz, konuşmasında daha sonra şunları söyledi: "Süleymaniye Mahallesi'nde cami, minare, konak, hamam, çeşme, kilise, köprü, okul gibi bir çok tarihi yapı mevcuttur. Yapıların bir kısmı kullanımda, birçoğu ise harabe durumdadır. Bu yapıların yeniden canlandırılması, kültürel turizm açısından önemli bir potansiyel teşkil edecektir. Mahallenin çevresinde bulunan sırtlar ve yamaçlar kış sporuna olanak sağlamaktadır. Karın yüzeyde kalma süresinin uzun olması, kış sporu için önemli bir potansiyeldir. Yapılacak yenileme çalışmaları ve dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi için gerekli mali kaynak Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'ndan sağlanabilecektir. Süleymaniye'de yerleşim dokusunun oluşumu, yeniden şekillenecek kentlere kaynak olarak kullanılabilecek bir yapıya sahiptir. İl merkezinde yaşanan konut sorunu Süleymaniye Mahallesi'ne yapılacak olan dönüşümlerle konut sorununu çözmede önemli bir rezerv teşkil edecektir. Bu mahallemiz Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tarih, coğrafya, arkeoloji, maden mühendisliği, turizm gibi bölümlerinin araştırmalarını yapabilecekleri bir alan olarak kullanılabilir."

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 12:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?