5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Akçakale'ye bakanlık onayı

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, merkez ilçeye bağlı Akçakale Köyü'nde bulunan Damlataşı Mağarası'nın turizme açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan beklenen onayın çıktığını söyledi.

İlin mağara turizmi açısından zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirten Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Akçakale Damlataşı Mağarası'nın bu yıl içerisinde turizme açılması amacıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek'in de katkılarıyla ışıklandırma ve gezi platformlarının yapımı için proje hazırlanacağını ifade etti.

Vali Dalmaz, "Akçakale Damlataşı Mağarası, 1996 yılında Mustafa Levent adlı bir vatandaş tarafından bulunmuş 18 bin 500 metrekarelik iç alanıyla Damlataşı Karaca Mağarası'ndan daha büyük bir mağaradır. Mağara kalın katmanlı ve bol çatlaklı, üst kratese kalkerlerinin yer altı suları tarafından aşındırılmasıyla meydana gelmiş. Mağaranın ağzı deniz seviyesinden bin 585 metre yükseklikte yer alıyor ve içeriye doğru derinleşerek bin 490 metreye kadar alçalıyor. Mağaranın uzunluğu 290 metre, tavan yüksekliği ise bazı kesimlerde 40 metreyi geçmekte. Mağara havalandırma zonunda (vados zon) yer almakta ve düzenli bir akarsu bulunuyor. Magara içerisinde 4 ayrı yerde küçük gölcükler oluşmuş, havası 17-20 derece ile serin bir havaya sahiptir. Nem değeri ise yüzde 70 civarındadır. Mağara gelişim dönemi itibariyle olgunluk dönemine ulaşmış bulunmaktadır. Mağara içerisinde sarkıt, dikit, mağara incise, mağara çiçeği, flama, duvar traverterler gibi eşsiz güzellikte damlataşları bazı kesimlerde önemli yoğunluğa ulaşmaktadır. Akçakale Damlataşı Mağarası tüm bu güzellikleri ile Karaca Mağarası ile birlikte il turizmine önemli bir ivme kazandıracaktır" dedi.

Akçakale Mağarası, Maden Teknik Arama Enstitüsü (MTA) teknik elemanlarınca "Kaya düşme tehlikesi var" raporu üzerine turizme açılması askıya alınmış, ancak KTÜ Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek başkanlığında kurulan komisyonun olumlu raporu üzerine Gümüşhane Valiliği mağarayı turizme açmak için bir sure önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayına sunmuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 12:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?