5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Arap turist patlaması

Lübnan, İngiltere ve Mısır'da yaşanan bombalı saldırılar ve Uzakdoğu'daki tsunami felaketi Arap turistleri Türkiye'ye çekti. 2005 sezonunda Arap turistlerde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 artış bekleyen Türkiye, yüzde 80 artışa seviniyor.

Geçtiğimiz yıl 14 bin Arap turistin geldiği Bursa'ya bu yıl 25 binden fazla misafirin geldiğini anlatan TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, "Bu rakam Türkiye genelinde 100 bini geçti. Can ve mal güvenliği açısından 2005'te bir olayın yaşanmaması, 2006 yılı için en büyük referans oldu" dedi.

TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, 2005 yılı için hedeflenen rakamı fazlasıyla aştıklarını belirterek, "Bu sezon yüzde 30 artış bekliyorduk. Artış yüzde 80-90 civarında gerçekleşti. Bu sene için çok önemli gelişme ise, can ve mal güvenliği açısından çok huzurlu bir sezon geçirdik. Emniyet Müdürlüğü'nün çabalarıyla herhangi bir darp, gasp, hırsızlık, evden hırsızlık ve kapkaç olayı yaşanmadı. Önümüzdeki sezon için bu büyük bir referans oldu" diye konuştu. Lübnan, Londra ve Şarm El Şeyh'te yaşanan bombalı saldırılar ile Uzakdoğu'daki tsunami felaketinin Arap turistleri Türkiye'ye çektiğini kaydeden Erdem, "Türkiye'ye bu sezon 100 bini aşkın Arap turist geldi. Bu da büyük bir artış anlamına geliyor. Bursa için 25 bin kişiyi aştık. Bursa ekonomisine 30-35 milyon dolarlık bir katkı demek. Acentelerimizin tanıtım atağı, müşterilerimize gösterdiğimiz kolaylıklar ve sağlanan imkanlar sayesinde artış yaşandı. Dünyada yaşanan terör olaylarına karşı Türkiye'deki huzur ortamı da olumlu yönde yansıdı. Türkiye tercih edilen ülke konumuna da geldi. En çok turist Kuveyt'ten geldi. Sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar, Kuveyt'i izledi" şeklinde konuştu.

Hasan Erdem, sezon sonuna gelinirken, 2006 için hazırlıklara başladıklarını ifade ederek, "Yeni sezon için tanıtım broşürleri hazırladık. Yer alacağımız fuarları belirledik. Eksikliklerin bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Turistlerin yaşadığı sorunların başında, farklı fiyat uygulaması ve hayat pahalılığı geliyor. Türkiye ekonomik olduğu için tercih ediliyor. Ancak bir kola, İtalya, İngiltere ve Fransa'dan pahalı durumda. Biz 2.5 YTL'ye satarken, Avrupa'da bir kola bir eurodan satılıyor. Esnafımız da farklı fiyat uygulamasından vazgeçmeli. 'Bu bir furyadır, bundan ne kadar çok kazanırsam kardır' mantığıyla hareket eden esnafımız aslında bir daha gelecek müşterisini yok etmektedir. Altın yumurtlayan tavuğu kesmek gibi bir şeydir. Fahiş fiyatlarla turistlere mal satarken, bir daha o müşterinin gelmeyeceğini düşünmüyorlar" açıklamasını yaptı.

Arap turistler, Bursa'nın yanısıra, Yalova Termal, İstanbul, Karadeniz yaylaları, Bolu, Antalya, Ankara Kızılcahamam'ı tercih ediyor. Özellikle yayla ve dağ havası ile bol suyu bulunan yerleri gezen Arap turistler, otellerde yada apart otel tarzı evlerde kalıyor. Uludağ'da piknik yapmayı, Kestel'deki Sait Abat Şelalesi'ni gezmeyi seven turistler, bahçelerde dalından meyve yemeye ise bayılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 12:46:37
Güncelleme :16 Eylül 2005 Cuma 21:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?