1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İş adamlarının enflasyon değerlendirmesi

Eylül ayı enflasyon oranlarını değerlendiren iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri, enflasyon rakamlarının kurdaki ve tüketimde yaşanan artışlar nedeniyle yeniden yükselişe geçtiğini söylediler. SİAD başkanları, yeni yıla iddialı bir enflasyon hedefi ile giren Türkiye'nin, yurtdışındaki çalkantılar ve içeride döviz kurlarındaki ani artış ile birlikte bu hedefinden vazgeçmek zorunda kaldığını ancak, enflasyon hedefindeki sapmanın IMF'nin de dikkatini çekmeye başladığını belirttiler.
 
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras, geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleşen ekonomik dalgalanmanın durulmasıyla dengeye oturan döviz kurlarının, eylül ayında yeniden yükselişe geçmesi ile enflasyonu tetiklediğini belirtti. Aras, ayrıca tüketim harcamalarındaki artışında eylül ayı enflasyonunda artışa neden olduğunu vurguladı. Enflasyondaki dengenin sağlanamamasının IMF'nin de dikkatini çektiğini kaydeden Aras, "Onlar bile enflasyondaki 2 puanlık sapmayı programı ihlal olarak görüyor. Özellikle enerji maliyetleri firmaların belini bükmeye devam ediyor. Şimdi elektrikte bir zamdan bahsediliyor. Bu fatura sanayici ve ihracatçıya çıkarsa bizim rekabet şansımız çok zora girecek. Girdi maliyetleri artıkça bizim dünya koşullarında maliyetler çıkarmamız imkansızlaşıyor" dedi.
 
GESİAD BAŞKANI SEZGİN'İN AÇIKLAMASI
 

Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de, dövizdeki dengenin artışa geçmesiyle birlikte enflasyon oranlarının yükselişe geçtiğini ifade ederek, "Eylül ayında Ramazan ayının da etkisiyle TÜFE'yi yukarıya çeken sektörlerin başında ev eşyası harcamaları yüzde 2,24, gıda yüzde 0,84, ile giyimdeki yüzde 0,15 geldi" diye konuştu.
 
Ekonominin enerji maliyetlerininyüksekliğini taşıyamadığını kaydeden Sezgin, "Şimdi sanıyorum yeni bir zam daha kapıda bekliyor. Yapılan açıklamalara göre, bu zam sanayiciye yüklenecek gibi görünüyor. Böyle bir durumda rekabet üstünlüğünden nasıl bahsedebiliriz ?Rekabette avantaj sağlamanın yolu girdi maliyetlerindeki avantajlardan geçiyor. Diğer yandan 21 milyar dolara ulaşan cari açık büyük tehlike. Cari açığı tetikleyen dış ticaret açığına da dikkat etmek gerekiyor. En önemlisi de yüzde 26'lara ulaşan tüketim malı ithalatına düzenleme şart" diye konuştu.
 
MÜSİAD BAŞKANI ÖZKUL'UN DEĞERLENDİRMESİ 

En yüksek artışların eğitim ve gıda alanında olduğunun altını çizen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ahmet Özkul ise "Kendi çabaları ile ihracatı artırmaya gayret eden müteşebbisler rekabet üstünlüğünde gerekli olan girdi maliyetleri desteğiyle başarısını devam ettirebilir. Ancak diğer yandan baktığımızda ilk dokuz aylık dönemde 53.4milyar dolar ihracatımıza karşılık, 88 milyar dolarlık bir ithalatımız var. Yani 35 milyar doları aşan dış ticaret açığımız görülüyor. Bu fark cari açığımızı da artırmaktadır. Dikkat çekici şekilde 21 milyar dolara ulaşan cari açık, yüksek faiz politikaları ile hedeflenen enflasyon düzeyine gelmemiz zor. Sermayenin ülkede kalıcı olmasını sağlamanın temel koşulu ise, beklenen getirilerin elde edilmesinde sorun olmayacağını gösteren bir büyüme sergilemektir. Burada herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 18:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?