2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İşsizlik ve kayıtdışı istihdam ele alındı

Bursa Valisi Nihat Canpolat, sektörlerin ihtiyacının belirlenerek, ihtiyaca göre nitelikli işçi yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
 
İl İstihdam Kurulu Bursa Valisi Nihat Canpolat başkanlığında İl Özel İdare'de yapılan toplantıyla biraraya geldi. Birçok kurum temsilcisinin biraraya geldiği toplantıda Vali Canpolat, şehirdeki sektörlerin ihtiyacına yönelik kaliteli ve eğitimli işçi yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
İhtiyaç duyulan niteliklerin belirlenmesi ve arza göre talebin karşılanması gerektiğini belirten Canpolat, "Her kesime yönelik çalışmalar üretmeliyiz. Gençler, kadınlar ve özürlüler için kurslar açmalı, onları meslek sahibi yaparak, topluma kazandırmalıyız. Kurul olarak ortak hedefimiz, mesleki eğitim kurslarına ağırlık vererek, işsiz vatandaşlara iş imkanı oluşturmak olmalı. İşveren dünya kadar para vererek, yeni makine alıyor. Bunun başına iş bilmeyen adam geçirmesi beklenemez. Onun için adamları biz eğitmeliyiz ve ihtiyaca göre nitelikli adamlar yetiştirmeliyiz" dedi.
 
Türkiye İş Kurumu Bursa İl Müdürü Kazım Yiğit, iş piyasasına bakıldığında genç nüfustaki yüksek işsizlik oranının, kadınlardaki düşük istihdam alanının, çalışma yaşına gelmiş genç çağın artarak ilerlemesinin ve kayıtdışı istihdamın en sık görülen sıkıntıların başında geldiğini söyledi. Kurum olarak yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Yiğit, "Bilgi teknolojileri ve dış ticaret konularında meslek kazandırmak için çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklaşa yapılan 'Bilişim Çırakları projesi' çerçevesiyle 73 öğrenci başarı ile eğitimlerini tamamlamış ve yerleştirilmeye başlanmıştır. 6 farklı meslekte hizmet satın alınmış olup 109 kişi meslek sahibi olmuştur. Yaptığımız çalışmalar sonucu özürlü ve eski hükümlü işçi istihdam yükümlülüğünü yerine getiren kurumlarımıza çok teşekkür ederim. Şuan 5 bin 356 özürlü, bin 203 eski hükümlü kurumumuz aracılığıyla firmalarda istihdam edilmektedir. Ağustos ayı itibariyle 6 bin 481 kişi işe yerleştirimiştir. Ayrıca kurum bilgileri ve iş arama teknikleri hakkında da eğitimler vermekteyiz" dedi.
 
Türk-İş 8.Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca ise işçilerin yeni teknoloji ile geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, "İl İstihdam Kurulu ile mesleki eğitim kursları birlikte hareket ederse iyi bir adım atılmış olacaktır. İstihdam kurulunun bu noktada yetkileri arttırmalıdır. Bursa'da birçok kesim bir arada bulunmaktadır. Kayıt dışını kayıt altına alarak, Bursa'ya olan göçü önlemeliyiz. Köyden kente göç çok arttı, Bursa son yıllarda göç alan illerin başında geliyor, bunu durdurmalıyız" şeklinde konuştu.

Kanca Bursa'da hergün ortalama 106 kişinin işten çıkartıldığını ifade ederek, 2006 yılının ilk 9 ayında 24 bin kişinin işten çıkartıldığını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 17:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?