5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Birlik 40 bin ton alım yapacak

Bursa'da en önemli gelir kaynaklarından zeytinde bu yıl yüksek bir rekolte bekleniyor. Bayramdan sonra başlayacak hasat dönemi öncesinde Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, birliklerin üreticiyi destekleme kuruluşları olmaktan çıkartılmasından sonra, fiyat belirleyici özelliğinden de kurtulması gerektiğini söyledi.

Bursa'da gazetecilerle iftar yemeğinde biraraya gelen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, üretici, tüccar herkesin Marmarabirlik'in ne fiyat vereceklerine baktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz artık eski sisteme göre, devletten sınırsız destek sağlayan bir sistem ile çalışan birlik değiliz. Bu özellik, kanunla değişti. Birinci önceliğimiz tabi her zaman olduğu gibi üreticinin haklarını korumak. Ancak dünyada global bir rekabet sisteminde taban ve tavan fiyatlarının bir anlamı kalmadı.

Bunu 2 yıl önce Gemlik'te zeytin festivaline katılan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da açık yüreklilikle söyledi. Bu sebeple biz serbest piyasa şartlarında Gemlik Zeytin Borsası'nda üreticilerimizin hasattan sonraki ilk haftada yapacakları 500 ila bin ton arasındaki bir alışverişte oluşan gerçek fiyatları baz almak istiyoruz.

İdealimiz budur. Şu anda tüccar da üretici de büyük zeytin fabrikaları da birlik olarak bizim ne fiyat vereceğimizi bekliyor. Bu fiyattan sonra da kendileri küçük ayarlamalar yaparak pozisyon almaya bakıyorlar. Biz bu yılda bayramdan sonra fiyat açıklayacağız. Arkamızda devlet desteği yok.

Kendi finansal kaynaklarımız veya alacağımız kredilerle ödeme yapabileceğiz. Sadece kanunların bize tanıdığı bir hak, zeytin fiyatları maliyetlerin altına gider ve üretici ciddi zarar ederse, devlet destekleme miktarını tespit edip bu oranda Tarım Bakanlığı'ndan destekleme talebinde bulunma hakkımız var.

Bu sebeple geçen sene zeytinin az olduğu bir dönemdeki fiyatları bu yıl muhafaza etme gayretinde olacağız."

Geçen yıl en iri zeytin için tavan fiyat 3 milyon 650 bin lira, taban fiyat ise 1 milyon 450 bin lira olmuştu.

Üreticilerin ürünler iyice karadıktan sonra mahsulü toplamalarını ve kaliteyi yüksek tutma gayretinde olmalarını isteyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, "Marmarabirlik olarak hedefimiz her yıl 30 bin tonluk bir standart satış sistemini yerleştirmektir.

Bunun yüzde 30'luk, 10 bin tona tekabül eden kısmı ise ihracat şeklinde olmalıdır. Bu hedef doğrultusunda önemli çalışmaları gerçekleştirdik. Son genel kurulda bizim ekibimizin güven tazelemesinden sonra satış ve pazarlama ile alakalı stratejileri geliştirmeye devam edeceğiz. Zincir mağazalarla genişleyen bir satış ağı hedefimiz vardı.

Yeni bayilikler vereceğiz. Kalitenin giderek artmasını hedefliyoruz. Avrupa Birliği standartları çerçevesinde kalite ve sistem belgelerimizi geliştireceğiz. HACEPP gibi ilave hijyen belgelerini alacağız. Depolama kapasitemizi arttırmayı planlıyoruz.

Bu yıl da bol rekolteye rağmen 40 bin ton gibi bir miktarda ürün alabileceğiz. 5 bin ton civarında da yağlık kırma zeytin almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerindeki etnik pazarın, Türkler'den etkilenen Avrupalılar'ın ağız tadına da girmeye başlaması ile ihracatın büyüdüğünü anlatan Taviloğlu, "ABD'de halen çok büyük bir pazar bulunuyor. ABD'de İspanyol tipi hafif salamura tipi olgunlaştırılmış iri zeytin tercih ediliyor.

Biz de Marmarabirlik olarak Gemlik tipi zeytini daha az tuzlu yaparak Amerikalılar'a tadını alıştırmaya çalışacağız. Tamamen tabii olarak olgunlaştırılmış zeytinlerimizin lezzetini ve gıda kalitesini anlatarak dış pazarı 10 bin ton ihracatı her yıl istikrarlı bir şekilde gerçekleştireceğiz.

Avrupa ve Amerika'da Ermeni ve Ortadoğu kökenliler zeytinimizi lezzetini beğendikleri için tüketiyorlar. Bununla birlikte tadın alışması gelişiyor" dedi.

Taviloğlu, Orhangazi Belediyesi'nin ilçe merkezindeki Marmarabirlik Depolama Tesisleri'ni yeşil alana çeviren plan değişikliği kararının mahkeme tarafından iptal edilmesinden sonra, belediye ile üreticilerin haklarını muhafaza edecek bir anlayışla uzlaşmaya varacaklarına inandığını da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 14:01:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?