5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

BTSO Aylık Meclis Toplantısı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) aylık meclis toplantısında konuşan Vergi İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, merdiven altında faaliyet gösteren firmalara yönelik çalışmalarında yüzde 66'lık bir artış yaşandığını söyledi.

BTSO'nun olağan meclis toplantısına katılan Vergi İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, defterdarlığın bakış açısının değiştiğini ifade ederek, "Artık yüksek vergi beyanında bulunan mükelleflerin dosyaları üzerinde durmuyoruz. Düşük matrah bildiren mükellefler üzerindeki incelemelerimizi yoğunlaştırdık.

Böylelikle yüzde 68 oranında artan bir inceleme yapmışız. Geçen sene Eylül sonu ile bu yılki rakamları karşılaştırdığımızda yazdığımız raporlarda yüzde 2'lik, beyan edilen matrahta ise yüzde 31'lik bir azalış var. Yani incelenen mükelleflerin beyan ettikleri matrahla bu seneki matrahlar mukayese edildiğinde daha düşük beyanda bulunan mükellefleri incelemeye almışız. Artık Bursa için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, yüksek vergi ödeyenlerin dosyalarını inceleme gibi bir şey yok" dedi.

Eylül ayı sonu itibariyle Bursa'daki 3.1 milyar YTL'lik vergi gelirleri tahakkukunun 2.7 milyar YTL'sini tahsil ettiklerini belirterek, "Rakamlara göre yüzde 88'lik bir tahsilat oranımız var. Bu vergi gelirleri arasında en çok dikkat çekeni KDV'dir. KDV'de geçen yıl yüzde 27, bu yıl ise yüzde 6'lık artış sağlanmış. Bu çok önemli. KDV aslında piyasanın durumunu gösteren en iyi göstergelerden biridir" diye konuştu.

Ceza kesmeyi bir amaç olarak görmediklerine de değinen Kilci, "Siz odalar olarak önümüzü açarsanız, bize kolaylık sağlarsanız; bizler de sizin işlerinize engel olan mükelleflere yöneliriz, bunları denetleriz. Personel sayımızda yüz 163'lük, denetlenen mükellef sayısında ise yüzde 46'lık bir artış var. Personelin artış oranına göre, denetlenen işletme sayısının azlığı bizim amacımızın ceza kesmek değil, uyarmak olduğunu gösterir" dedi.

Sistem dışında olan, merdiven altı olarak faaliyet gösteren firmalara yönelik çalışmalarında yüzde 66'lık bir artış yaşandığını da belirten Kilci, sözlerine şöyle devam etti:

"Tahsilatlarımıza hız vereceğiz. Hedef, beyan edilen vergilerin toplanması. Bunun yanında KDV tahsilatının hızlanması için de çalışmalarımız olacak. Sizin çektiğiniz sıkıntıları biliyoruz. Vergi indirimleri yapılması herkes için bir realite. Fakat vergi oranlarının düşürülmesi, kayıt dışı ekonominin ortadan kalkması ile mümkündür.

Bu da belli bir kuruma yüklenecek bir yük değil. Bu aslında sizin de çok büyük bir meseleniz. Çünkü kayıt dışılık ile siz rekabet etmek zorunda kalıyorsunuz. Kayıt dışı ile mücadelede sizin desteğiniz şart."

Kilci'nin konuşmasının ardından BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de, "Artık vergi rekortmeni olmaktan korkmayın" uyarısında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 01:17:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?