1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

BTSO'dan, 4. Ulusal Girişimcilik Kongresi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 4. Ulusal Girişimcilik Kongresi'nde, dünyaya açılan firmaların yöneticileri, başarı hikayelerini anlattı. 

BTSO Genel Sekreteri Tolga Yücel'in yönettiği Girişim ve Rekabette Başarılı Olmanın Sırları Başarı Öyküleri Bölümü'nde Goldaş Kuyumculuk Genel Müdürü Sedat Yalınkaya, Teknoloji Holding Başkanı Emin Hitay, Sönmez Teknolojix Genel Müdürü Osman Akın, Ernst Young Satış Direktörü Jülyet Yavuzaygen konuştu. 

Kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren Goldaş'ı son 5 yılda dünyaya açan Sedat Yalınkaya, tekstil ve inşaattan hiç bilmedikleri kuyumculuk sektörüne geçtiklerini belirterek, "İngiltere'de bu işi yapmak için çalışırken, hep negatif etkiler aldık. Ülkeyi bilmiyoruz, işi bilmiyoruz. Hatta bir arkadaşım, 'Senden başka akıllı yok mu bu işe girecek?' diye açıktan söyledi. Ancak gerçekten isteyince başarılı olduk. Doğru yerlerde mağazalar açarak kendi müşterimizi kendimiz oluşturduk. Girişimci fırsatı iyi değerlendirir. Herkes Çin'den korkuyor. Bizim şu anda 20 mağazamız Çin'de çok iyi çalışıyor. Bugün Çin'den 1 dolara gömlek alabilirsiniz. Ama orada 100 dolara gömlek alacak 150 milyonluk bir pazar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Biz Çin'e işin bu tarafından bakınca 20 mağazaya ulaştık. Girişimci doğan çok fazla insanımız var. İnanç, istemek, hamle yapmak. İstediğinizde pozitif düşünürseniz, at gözlüğünü takıp, negatif olayları görmezseniz başarılı olursunuz. Girişimcilikte genlerin etkisi var. Türk milleti Ortaasya'dan çıkıp Anadolu'ya gelmişse, genlerinde girişimcilik vardır" diye konuştu. 

Teknoloji Holding Başkanı Sedat Yalınkaya, girişimci doğduğuna inandığını belirterek, Kabataş Lisesi'nde vasat bir öğrenciyken, tesadüflerin kendisini bugünkü duruma getirdiğini söyledi. Yalınkaya, "Otomatik tanımı ve okuma sistemleri işinde büyük bir boşluk olduğunu gördük tekstilden sonra bilişime girdik. Sonra birimlerimiz şirket oldu. 18 yıllık 50-50 ortaklığımız oldu. Ayrılmak istediğimizde bunu 1 yıl sonra şirketin tamamen likit hale döndürdükten sonra yaptık. Ortaklıkta sosyal ortamda ailelerin çok fazla bir arada olmaması gerektiğine inanıyorum. Teknoloji alanında Türkiye halen bakir vaziyettedir. Hindistan bugün yazılım ihraç ediyor. Her yıl 100 bin yazılımcı genç yetişiyor. Ancak bunu devlet politikası olarak ortaya koydukları için başardılar. Türkiye'de de teknoloji bölgelerindeki muafiyetlerle böyle bir hükümet politikası ortaya konuldu. Ancak bunun neticesi 10-15 yıl sonra alınabilir. Keşke bugünkü kararlar 90'lı yıllarda alınabilseydi. Bugün Türkiye'de çok başarılı yazılım yapan gençler var. Ancak bunları alacak büyük firmalar arkalarında bir şirket ve servis desteği tereddütleri olduğu için bu gençlerin eserlerini alamıyorlar. Onun için bilişimde sermaye gücü önem arz ediyor" dedi. 

Teknolojix Genel Müdürü Osman Akın da, iyi üretici yerine iyi satıcı olmayı tercih ederek yola çıktıklarını ifade etti. Akın, "Bugün dünyada üretim rekabetten dolayı zorlaşıyor. Biz öyle bir satış kanalı kuralım ki, üreticiler bizimle çalışmak istesinler diye düşünerek yola çıktık. 2010 yılında 1 milyar dolar ciro ve 300 mağaza hedefliyoruz. Şu anda çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde olan 30 mağazamız var. Doğru bölgelerde mağazalarımızı kurduk, ürün çeşidi sağladık, iyi fiyat ve ödeme şartları sunduk. Müşteri memnuniyetinin gerekli hizmetlerle sağladık. Şirketimizde Teknoloji Perakendeciliği Akademisi ile eğitim çalışmaları yapıyoruz. Dünyada şu anda 2.8 trilyon dolarlık bir bilişim pastası var. Bunun 1 trilyon doları Avrupa'da. Türkiye'de ise Telekom dahil 20 milyar dolardır. Amerika'nın en büyük teknoloji mağaza zinciri Best Buy ise yılda 27 milyar dolar ciro yapıyor. Bu cironun da 980 milyon doları kardır. Düşük karla çalışan sermaye isteyen bir sektördeyiz" şeklinde konuştu.
Jülyet Yavuzaygen ise, danışmanlık şirketi olarak her yıl 40 ülkenin girişimcilerinin değerlendirildiği yarışmanın Türkiye ayağını organize ettiklerine dikkat çekerek, Türk insanın kanındaki girişimci ruhunu dünya çapında ortaya çıkartmaya ihtiyaç olduğunu bildirdi.
.
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 18:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?