5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bursa'da toplu sözleşme sevinci

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde bin 814 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi davullu-zurnalı bir törenle imzalandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında yaklaşık 6 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 9. toplantıda anlaşmayla sonuçlandı.

1 Mart 2005-28 Şubat 2007 tarihleri arasında geçerli olacak yeni sözleşme, BUSKİ bahçesinde düzenlenen törenle, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile Hizmet İş Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında imzalandı. Şahin, Türkiye'nin verimlilik artışına dayalı ekonomik büyüme çizgisini yakaladığını, hükümetin yaptığı çalışmalar ve aldığı önlemlerle ülkemizin aşağıya doğru büyümesini yukarıya doğru çıkarttığını söyledi. Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin de bütçe disiplini ve adalet ölçüleri içersinde Bursa'nın kaynaklarını yerinde kullanarak yatırımlara hız verdiklerini, bu süreçte çalışanların da kutsal alın terinin karşılığında hak ettikleri ücreti verdiklerini belirtti. Başkan Şahin, "Kaynakları yerinde kullanarak hem yatırım yapıyoruz, hem de çalışanlara hak ettikleri ücreti veriyoruz" dedi.

Büyükşehir'in bin 255 ve BUSKİ'nin de 559 olmak üzere bin 814 personeli içine alan sözleşmeye göre, brüt bin 231 YTL olan en düşük işçi maaşının bin 338 YTL'ye, brüt 2 bin 377 YTL olan en yüksek işçi maaşının da 2 bin 526 YTL'ye yükseltildiği belirtildi. 28 Şubat 2005 tarihinde brüt bin 796 YTL olan ortalama işçi maaşının 1 Mart 2005 tarihi itibariyle brüt bin 938 YTL'ye yükseldiğini açıklayan Başkan Şahin, "Sözleşme çerçevesinde işçi maaşlarında birinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5, birinci yılın ilk ve ikinci 6 aylık dilimleri için de yüzde 5 artış yapılacak. Ayrıca toplu iş sözleşmesine tabi işçilere maaşlarına ilave olarak 1 yılda toplam 52 yevmiye tutarında ikramiye ödenecektir" şeklinde konuştu.

Şahin, sözleşmenin hem belediyeye hem de çalışanlara hayırlı olmasını dilerken, "Bu para annenizin ak sütü gibi helal olsun" diye konuşunca, işçiler tarafından uzun süre alkışlandı.

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, 3 Ekim tarihi yaklaştıkça, bazı insanların bu ülkenin gelişmesini, toplumsal huzurunu ve refahını bozmak istediğini belirtti. Aslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in Bursa'nın vizyonunu değiştirdiğini ve yeni gelişim başlattığını ifade etti.

1985'li yıllarda Hizmet İş Sendikası olarak Bursa'da görevler üstlendiğini ve bu yüzden çalışma hayatında Bursa'nın kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söyleyen AK Parti Manisa Milletvekili ve Hizmet İş Sendikası Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi de, "O yıllardan beri Bursa Büyükşehir Belediyesi denilince aklıma dayanışmanın, kararlılığın, mücadelenin, azmin ve zaferin sembolü geliyor" ifadelerini kullandı.

Hizmet İş Bursa Şubesi Başkanı Yaşar Yel ise, Bursa halkının Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'i göreve büyük bir oy oranı ile getirerek 'baş tacı' yaptığını, işçiye sahip çıkmasından ve verdiği destekten dolayı kendilerinin de Şahin'i baş tacı yapacaklarını ifade etti.

Yeni toplu iş sözleşmesi, imzaların atılmasının ardından davul ve zurna eşliğinde kutlandı. Başkan Şahin, Hüseyin Tanrıverdi, Saim Uslu ve Mahmut Arslan'la birlikte sahneye çıkarak, çalışanlarla birlikte çiftetelli oynadı ve halay çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 03:44:03
Güncelleme :14 Eylül 2005 Çarşamba 12:24:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?