5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bursa'ya yatırım yağacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile BUSKİ'nin 2006 yılı bütçeleri 612.5 milyon YTL olarak belirlenirken, bunun 374 milyon YTL'si yatırıma ayrıldı. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı merkez ilçeler ile yeni bağlanan ilçe ve ilk kademe belediyelerinin 2006 yılı bütçesi ise 300 milyon 144 bin YTL oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında 2006 yılı bütçesi görüşüldü. Başkan Hikmet Şahin, gelecek kuşaklara daha planlı bir Bursa bırakmak zorunda olduklarını belirterek, "Bursa bize emanettir. Sorumluluk alanımız 253 kilometrekareden 2 bin 900 kilometrekareye çıktı.

Sınırlarımız 12 kat büyüdü. Bütçeleri oluştururken, verimlilik ve kaynakları yerinde kullanma ilkeleri doğrultusunda hareket ettik. Büyükşehir Belediyesi'nin 2006 mali yılı bütçesi 440 milyon YTL, BUSKİ'nin ise 172.5 milyon YTL. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile BUSKİ'nin 2006 yılı bütçesinde 374 milyon YTL'yi yatırımlara ayırdık. Acemler Köprülü Kavşağı'nın yanı sıra 4 köprülü kavşak yapacağız. Yakın Doğu Çevre Yolu, Ata Bulvarı, Ortabağlar Köprüsü, Güzelyalı hızlı feribot projesi, Merinos restorasyonu, Nilüfer Vadisi, hal inşaatı, Balibey Hanı restorasyonu yatırımlarımızda başı çekiyor.

Görüyorsunuz Bursa'da değişik süreci başladı. Bursa kabuk değiştiriyor. Bunun için müdüründen, şefinden, bürokratına, meclis üyesine kadar dur durak bilmeden çalışıyoruz. Geçen yıl bütçeyi yüzde 115 artırmıştık. Bu yıl ise yüzde 56'lık bir artış yaptık. 2006 hamle yılı olacak" dedi. Şahin, 2006 yılının Bursa'nın köklü değişimlere tanıklık ettiği belediyecilik alanında 1 Nisan 2004'te başlayan kalkınma hamlesinin meyvelerini daha çok vereceği bir yıl olacağını belirtti. Büyükşehir Belediyesi ile sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediyelerinin bütçeleri ise 740 milyon 144 bin YTL olarak belirlendi.

Bu arada, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden önce yapılan BUSKİ Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlemesinin ardından yeni bağlanan ilçe, ilk kademe ve köylerin su fiyatları yeniden belirlendi. Bazı yerlerde Bursa'nın merkez ilçelerinden bile fazla olan su fiyatları normal tarifeye geçirilirken, bazı yerlerin fiyatları ise çeşitli oranlarla artırıldı. Merkezde köy statüsü olup da mahalleye dönüşen yerleşim yerleri de BUSKİ tarifesine alındı.

Başkan Hikmet Şahin, "Gönül istiyor ki fiyatlarda artış değil, düşüş yapalım. Ancak kötü bir miras aldık. Keşke biz geldiğimizde yatırımlar bizmiş olsaydı da su fiyatlarını düşürseydik. İnşallah bu günlerde gelecek" diye konuştu.

Şahin ayrıca, BUSKİ'nin yatırımlardaki yabancı kaynak kullanım oranını yüzde 35'ten yüzde 13'e düşürdüklerine de dikkat çekti. Şahin, büyükşehire bağlanan yeni yerlere, aldıkları su parasının iki katı kadar yatırım yaptıklarını hatırlatarak, "BUSKİ'nin bütçesinden 111 milyon YTL yatırıma ayırdık. Örneğin Gemlik'te toplayacağımız para 3.5 milyon YTL, yapacağımız yatırım 36 milyon YTL. Hesabı siz yapın" şeklinde konuştu.

Muhalefet parti temsilcileri de yeni bütçelerin hayırlı olmasını dileğinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 00:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?