1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği kuruldu

Bursa'da, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği kuruldu. Birliğin başına Yrd. Doç. Dr. Yavuz Nak seçildi.

Tarım İl Müdürlüğü'nde düzenlenen ilk genel kurula katılan koyun ve keçi üreticileri, başkanlarını seçti. Yenişehir, İnegöl, Karacabey ve Orhaneli'den kurula katılan küçükbaş hayvan üreticileri, kurdukları Bursa İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin başkanlığına Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yavuz Nak'ı getirdi.

Genel kurulda konuşan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Aydın, üreticiyle tüketici arasına giren aracıların giderek arttığını belirterek, tüketicinin ödediği paranın ancak yüzde 30'unun üreticinin eline geçtiğini söyledi.

Bugün Türkiye'de üretilen sütün sadece yüzde 11'lik kısmının küçükbaş hayvanlardan elde edildiğini kaydeden Aydın, "Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren sürekli artış gösterirken, 1980 yılından sonra ani bir düşüş göstermiştir.

Bu düşüşte, 1980-85 yılları arasında hayvancılık istatistiklerinde yapılan metot değişikliğinin yanı sıra 1980 yılı sonrası uygulanan hayvancılık politikaları ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin yetersizliği etkili olmuştur.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre 1980'de 46 milyon 600 bin olan koyun varlığımız 2002'de 25 milyon 200 bine, 19 milyon olan keçi varlığımız ise 6 milyon 800 bine inmiştir. Ayrıca 1950'li yıllarda 40 milyon hektar olan mera alanının bugün 14.5 milyon hektara düşmesi hayvancılığımız için önemli bir meseledir. İşletmelerde verim kontrolleri ve kayıtlı yetiştiricilik yapılamamaktadır" diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer ise, küçükbaş hayvan üreticilerine birlik konusunda nasihatlerde bulundu. Evvela yapılan işin küçümsenmemesi gerektiğini ifade eden Yıldızer, "Ülkemizde Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) diye, bir de Türkiye Güvercin Severler Derneği diye iki dernek var.

İkisi de dernek, eşit haklara sahipler. TÜSİAD Türkiye gündemine dahi etki edebiliyor, hakkını arayıp savunuyor. Ama diğer derneğin bir köy muhtarını bile değiştirmesi vaki değildir. Ülkemizi yaşanan ekonomik krizlerden küçük ölçekli sanayici ve çiftçilerimiz çıkardı. Sizlere efendilik verilmişken, sizler birlik kurmayarak köleliği kendiniz seçtiniz.

Bu çok önemli birlikte hareket etme özelliğini kazanmanız gerek. Biz böyle bir birlik kurarak bunun öncülüğünü yapıyorsunuz. Bundan sonraki nesiller de sizi örnek alacağı için birlikte hareket etme olgusu buna göre şekil alacaktır" şeklinde konuştu.

Son 20 yıl içinde koyun ve keçi üretiminde ciddi bir azalma olduğunu kaydeden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cem Şen de, "Devletin koyun ve keçi üreticilerine destek olması şart. Örgütlenmeye, üretim ve pazarlamaya önem verilmesi gerekir. AB standartlarında üretim yapılmalıdır.

AB'de bugün küçükbaş hayvan başına aylık 21 ve 16, yıllık ise 7 Euro destek sağlanıyor. Bu yüzden Türkiye'de hayvancılık sektörünün canlanması için devlet desteği şarttır" dedi.

Konuşmaların ardından birliğin başına Yrd. Doç. Dr. Yavuz Nak seçilirken, başkan yardımcılığına Prof. Dr. Hasan Başpınar, yönetim kuruluna da Latif Oran, Cafer Tuğral, Ahmet Baştürk ve Necmettin Sert getirildi.

.
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 12:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?