5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Oto yan sanayiciler yer istiyor

Otomotiv sektörü, Bursa'nın sanayi kuruluşları arasında birinciliğe oturmasına karşın, sanayiciler işletmelerine yer konusunda sıkıntı yaşıyor.

Yerleşim alanlarının, biraz da plansız şekilde genişlemesi nedeniyle mahalle aralarında kalan oto yan sanayicileri, hem bölge sakinlerinin şikayetleri hem de belediyelerin yasal koşulları araması nedeniyle zor duruma düştü.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret eden Otomotiv Küçük Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Necdet Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, Osmangazi sınırları içinde yer aradıklarını bildirdi ve Başkan Altepe'den yardım istedi. Daha çok metal kaplamacılardan oluşan oto yan sanayicileri, Balıklı'daki mevcut yerlerinden çıkma konusunda hem fikir olduklarını ancak bunun için yer aradıklarını söyledi.

Yasal olarak birtakım şartları yerine getiremediklerini hatırlatan oto yan sanayicileri, "Çıkalım, ama nereye? Yer gösterilmesini istiyoruz. Bizim iş kolumuz, kimyasal arıtma tesisini de gerektiriyor. Dolayısıyla başka iş kolları için de cazibe merkezi. Büyük ve gelişmeye açık bir olmalı" dedi.

Toplam 200 civarındaki üyelerinin Osmangazi sınırlarında bir yer istediğini belirten Dernek Başkanı Necdet Aydın, "Kentin doğusunda ve batısında çalışan müşterilerimiz için Osmangazi orta nokta. Bağlantımız olan sektör ve kuruluşlardan kopmamak için Osmangazi sınırlarında yeni bir yer arıyoruz.

400-500 dönümlük bir yer bizim için yeterli" diye konuştu. Aydın ayrıca, daha önce yaptıkları araştırma sonucunda tespit ettikleri yerleri de söyledi. Ovaakça, Geçit ve İsmetiye-Demirtaş sınırında kendilerine uygun yerlerin bulunduğunu kaydeden oto yan sanayicileri, buralarla ilgili bürokratik işlemler konusunda Başkan Altepe'den yardım istedi.

Oto yan sanayicilerini dinleyen Başkan Altepe ise, halen faaliyet gösterdikleri Balıklı bölgesinin, Osmangazi'nin en plansız bölgelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Kentsel dönüşüm projeleriyle bu tür bölgelerdeki kanserli dokuyu kaldıracaklarını ifade eden Altepe, Balıklı'nın da pilot bölgelerden biri olduğunu söyledi.

Altepe, "Bu bölgelere teknolojiyi ve mimariyi sokacağız. Kentin planlı bölgelerinden biri olacak. O nedenle, şu haliyle faaliyet göstermeniz halinde bir süre sonra belediyemiz tarafından sıkıştırılacaksınız. En kısa zamanda uygun bir yer bulmalısınız" şeklinde konuştu.

Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Mimarı Abdülhamit Güler'in de hazır bulunduğu ziyarette Başkan Altepe, yer konusunda yardımcı olabileceklerini ancak Osmangazi sınırlarında sanayiye açılacak geniş yerler kalmadığına dikkat çekti.

Oto yan sanayicilerinin tespit ettiği bölgeleri, tarım, orman arazisi ve Ova Koruma Alanı olmaları nedeniyle tavsiye etmeyen Altepe, şu an Bursa bölgesinde en uygun yerin Kayapa Organize Sanayi Bölgesi'nin boş alanları olabileceğini söyledi. Altepe şu uyarılarda bulundu:

"Bursa'nın dereleri zehir akıyor. Bu durumdan kurtulmak için biz de bir an önce yeni yerinizi bulmalısınız. Planıyla, projesiyle sorun olabilecek yerlerde zaman kaybetmemeli, çabuk sonuç alınacak alternatifleri değerlendirmelisiniz. Gittiğiniz yerlerde yeni bir çevre felaketine yol açmamalısınız. Bütün bu şartlara uygun yer de maalesef Osmangazi sınırlarında yok. Başka bölgelerde, ağır sanayi kabul edecek yerler bulmanız gerekiyor."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2005 Cumartesi 15:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?