1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Pos makineleri beyana uymadı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, pos makinelerindeki kayıtları ile vergi beyanları uyuşmayan 60 bin mükellefin 30 bininden yazılı savunma istediklerini, bu işletmelerde ciddi bir denetim başlatacaklarını açıkladı. 

Uludağ Kirazlıyayla'da 'Üst Düzey Yöneticiler Birikim Bilgi Paylaşma Toplantısı'nın açılışına katılan Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, teknik takip ve personel kalitesi yükseltilerek yapılacak kontrollerle, verginin tabana yayılacağı gibi, vergi oranlarının da bu sayede düşeceğini söyledi. Bankalar, tapu, trafik kayıtlarından gelen bilgilerin işlenmesiyle ilgili çalışmaların her geçen gün arttığına işaret eden Osman Arıoğlu, "Şu anda mükelleflerimizin yüzde 75'i e-beyannameyle internetten vergilerini bildiriyor. Bizler de teknolojik altyapıyı arttırıyoruz. Pos makinelerinden geçtikleri rakamları vergi beyanlarıyla uyuşmayan 60 bin mükellef hakkında çalışma başlattık. Bunlardan 30 bin tanesine bu farklılığın sebeplerini yazılı olarak sorduk. Alacağımız cevaba göre işlem yapacağız. Eskiden denetimde, sonuna kadar gidilemezdi. Artık teknik takip seviyesinin yükselmesiyle bir iş sonuna kadar takip ediliyor. Biz bu 60 bin mükellefimize yaptığı pos işlemi ile beyanının neden farklı olduğunu tek tek soracağız. Bu işin ciddiyetine artık mükellefler de inanmaya başladı. Katma değer vergisi oranları düşürüldü. 2005 yılı sonunda bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında Bursa'da KDV artışı var. Ancak 2006 yılının ilk 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18'lik bir KDV artışı var. Aylar bile bir öncesine göre artarak devam ediyor. Ne biz mükellefimizi üzelim, ne onlar bizi üzsünler. Vergi oranları, işletmelerin hayatiyetlerine zarar vermeyecek oranlardadır" diye konuştu. 

Artık vergi idaresinde şeffaf bir dönemin yaşandığını anlatan Osman Arıoğlu, yayınlamayı düşündükleri tebliğleri bile internetteki www.gib.org.tr adresinde taslak olarak neşrettiklerini, yapılan tartışmalar neticesinde son şeklini kararlaştırdıklarını kaydederek, "Bugün Bursa'da otomotiv sanayiinin vergiyle alakalı meselelerini dinleyeceğim. Tofaş, Renault ve Bosh'da sektör temsilcileriyle fikir alışverişlerinde bulunacağız. Biz bütün sektörlerle iç içe sokakta çalışmaya başladık. Bu durum Gelir İdaresi başkanları, vergi dairesi müdürleri için de geçerlidir. Masa başı idarecilik dönemini kapattık. Sokakta mükellefimizin durumunu bilerek hareket ediyoruz. Onların tavsiyelerine önem veriyoruz. Biz yaptık oldu peşinde değiliz. Gelir İdaresi olarak işin bir tarafı değil, parçasıyız. Ancak sektörle bu işbirliği neticesinde alınan kararlara uymayanlara cezalarımız biraz daha ağır olacak. Vergi idaresi daha önce bir denetimi yapıyormuş gibi gözüküp bırakırdı. Artık teknolojik altyapıyla sonuna kadar götürüyoruz. Bunu mükellefler görerek her geçen gün durumlarını düzeltiyorlar" dedi.
Maliye Yüksek Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Uludağ'daki toplantıya İl Vergi Dairesi başkanları gruplar halinde katılıyor. 5'şer günlük yönetişim ve motivasyon toplantılarında Prof. Dr. İbrahim Ethem Başaran, Prof. Dr. Hasan Şimşek, Doç. Dr. Mahmut Aslan, Doç. Dr. Mustafa Kılıç bilgiler aktarıyor.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 14:06:47
Güncelleme :1 Mayıs 2006 Pazartesi 14:13:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?