2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Türkiye Ekonomisi'ni masaya yatırdılar

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) meclis toplantısına katılan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Türkiye ekonomisinin bugünkü durumunun, ekonomi yöneticilerinin sermaye giriş-çıkışlarını ve hedeflerdeki sapmaları iyi kontrol edememesinden kaynaklandığını öne sürdü. 

BTSO Toplantı Salonu'nda yapılan aylık meclis toplantısına konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Türkiye'nin enflasyondan, batı Avrupa ülkelerinin ise durgunluktan korktuğunu ifade eden Tatlıoğlu, son 5 yılda gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde benzer nitelikte olumlu gelişmelerin olduğunu belirtti. Türkiye'nin ekonomisinde ise değişik gelişmelerin yaşandığını söyleyen Tatlıoğlu, ülkede cari açığın ciddi şekilde arttığını ifade etti. 

Türkiye ekonomisinin, ekonomi yöneticilerinin sermaye giriş çıkışlarını ve hedeflerdeki sapmaları iyi kontrol edemedikleri için bugünkü noktaya geldiğini öne süren Tatlıoğlu, "2004 yılında enflasyon hedefi yüzde 12 olarak hedeflendi ama yüzde 8 olarak gerçekleşti. Aradaki fark bir sapma olarak algılanmadı. Yöneticiler o zaman açıklama yapmadı. Bu çok büyük hataydı. Piyasaya giren yerli ve yabancı sermaye kontrol edilmedi. 'Enflasyon oranları niye düşüyor?' diye kimse tarafından sorgulanmadı. Eğer bugün dolar 1.50 YTL'de dursaydı, Türkiye bu sancıları yaşamazdı. Yaşanan sıkıntıların kaynağı dövizdeki dalgalanmalar değil. Piyasadaki sermaye giriş çıkışları kontrol edilmiyor. Bu dikkatsizlik faiz oranlarını etkileyecektir. Eğer Türkiye'de dolar 5 YTL olsa piyasalar buna bir şekilde alışır ve dengeyi kurar. Ancak faizlerdeki 10 puan artış, sizin ekonomideki 3 yıllık özelleştirme gelirlerinizi götürür. 

Türkiye bütçesine 25 katrilyon yük getirir. O sebeple bugünkü dalgalanmaların sebebi siyasi değildir. Ekonomi yöneticilerinin makro dengeleri iyi takip etmeyip, ülke ekonomisinde uygulamamasının sonucudur" diye konuştu. 

Ekonomideki belirsizliklerin, sıkıntıları devam ettireceğini savunan Tatlıoğlu, "Hükümet bir an önce hedef rakamlarını açıklayarak ekonomiye yön vermelidir. Çünkü artık yüzde 5 rakamları hayal oldu. Artık yüzde 12 ve üstü hedeflenmelidir. 'Dolar kuru şu kadar olacak, faizler bu kadar olacak' diye açıklanmalı ki, tüccarın önü açılsın. Ekonomide önemli olan istikrardır. Tüm makro dengeler yenilenmeli, yöneticiler ekonomi konusunda iman tazeleyerek, bunu kamuoyuna açıklamalı" diye konuştu. 

Türkiye ekonomisinde gelecek yıl ciddi bir durgunluk yaşanacağını ileri süren Tatlıoğlu, "Yabancılar TL ile kredi alıyor ve bu parayı dövize çeviriyor. Yarın ülkeden gittiklerinde biz bize kalacağız. Türkiye'nin ciddi anlamda iç borcu var ve o zaman parası olan ayakta kalabilecek. Bugünkü kurda yaşanan dalgalanmalar tsunamiye benziyor. Dalgalar yükselince de, azalınca da birileri zarar görüyor" şeklinde konuştu.
Öte yandan, mecliste kısa bir konuşma yapan BTSO Başkanı Celal Sönmez, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan olayların fıkra gibi olduğunu söyleyerek, zamanında yöneticilere yapılan uyarıların dikkate alınmadığını ifade etti. 

Ayrıca mecliste, Tophane Endüstri Meslek Lisesi ile BTSO'nun ortaklaşa düzenledikleri 'Mik-Mak-Tik' kaynak kursunu bitiren 102 öğrenciyi temsilen, 5 kursiyere sertifikaları BTSO Başkanı Celal Sönmez tarafından verildi. Sertifika töreni sonunda Tophane Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Rahmi Özyiğit, toplam kalite yarışmasında 6 bin okul arasında birinci olan liselerinin en büyük destekçilerinin, Bursalı sanayici ve iş adamları olduğunu belirtti.
.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2006 Çarşamba 11:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?