5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Türkiye'de esnaf enflasyonu var

TESKOMB Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, Türkiye'de esnaf enflasyonu olduğunu söyledi.
Türkiye Etkin Sanayici ve İş Adamları Derneği (TESİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen konferansa, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı konuşmacı olarak katıldı.

Şarlı, Türkiye'de 1951 yılında esnaf kooperatiflerinin kurulmaya başlandığını belirterek, hedeflerinin daha düşük faizle esnafa Halk Bankası aracılığıyla kredi sağlamak olduğunu ifade etti.

Esnaf ve sanatkarın, devlete vergi ve BAĞ-KUR primleriyle büyük katkı sağladığını ifade eden Şarlı, "Esnaf ve sanatkarlarımız, 1951 yılından 1993 yılına kadar devletten 2.5 trilyon kredi aldı. 1993 yılından sonra yaşadıkları ekonomik krizler nedeniyle bugüne bakıldığında 420 trilyon kredi kullandığı görülmekte. Ama esnafımız her türlü sıkıntıya rağmen aldığı kredi borcunu ödemeye çalışmıştır" dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana çok çalıştıklarını ifade eden Şarlı, "Göreve geldiğimizde kişi başına kredi kullandırma miktarı 5 milyardı. Şimdi 25 milyar oldu. Ödenemeyen kredilere taksitlendirme getirdik. Temerrüt alacaklarımızın büyük bölümünden vazgeçtik. BAĞ-KUR'a prim borcu olanlara kredi kullanma imkanı verdik.

Yaşanacak sıkıntılara karşı ayakta durmak için bazı fonlar oluşturduk. Hedefimiz Avrupa'daki sistemi getirmek. Avrupa'daki kooperatifler bankalara borç verir hale gelmiş. Türkiye'de esnaf sanatkar enflasyonu var. Herkes istediği yere istediği gibi dükkan açabiliyor. Bu da rekabete yol açıyor" diye konuştu. Şarlı, merkez birliği olarak kabuklarını kırmaları ve devletin de kendilerine destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TESİAD Genel Koordinatörü H. İbrahim Yılmaz da, ülkenin geleceğinin ekonomik başarıda olduğunu, bunun da esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere verilecek önem ve değerde yattığını vurgulayarak, değişen yeni dünya düzeninde esnaf ve sanatkarın meselelerinin büyümekte olduğunu söyledi.

Yılmaz, Avrupa Birliği sürecinde önemi daha iyi anlaşılan esnaf ve sanatkarla KOBİ'lerin rekabet ve istihdam çerçevesinde ülke ekonomisinde temel teşkil ettiğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2005 Cumartesi 11:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?