1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Doğalgaz için ilk sondaj

Edirne'de, "Merty Energy" şirketi tarafından yapılan doğalgaz arama çalışmaları, tüm hızıyla devam ediyor. Edirne'nin Hacıumur ve Geçkinli köyleri arasında açılan ilk sondaj kuyusunda, 350 metre derinliğe inildi. Sondaj çalışmaları bin metreye kadar devam edecek.

Sismik ve jeolojik araştırmalar sonucunda Edirne'nin Hacıumur, Geçkinli köyleri arasında bulunan Toydere mevkiinde, ilk doğalgaz sondaj çalışmaları başladı.

"Merty Energy" şirketi tarafından ilk sondaj kuyusunda 350 metreye kadar inildi. Toydere mevkiinde bulunan mera üzerinde devam eden sondaj çalışmaları son hızla devam ederken, doğalgaz çıkması halinde arazi 49 yıllığına şirkete kiralanacak. Geceli gündüzlü üç vardiya halinde çalışan şirketin taşeronluğunu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yapıyor. Sondaj kuyusunda TPAO'dan 40, "Merty Energy" şirketinden 8 kişilik ekip, geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürüyor. Mevcut sondaj kuyusundan olumlu bir sonuç alınamadığı takdirde, bölgede bir kuyu daha açılacak.

"Merty Energy" şirketi Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, sondaj çalışmalarına yeni başladıklarını, şimdiye kadar 350 metre derinliğe indiklerini, çalışmalarının bin metre derinliğe inene kadar süreceğini belirtti.

Atalay, "Merty Energy olarak iki yıl önce ruhsat aldık. Daha sonra yüzey rölevesi ve sismik araştırmalar yapıldı. Şu anda sondaj aşamasına geldik. Sismik araştırmalar sonucunda verilen noktada başladığımız sondaj çalışmaları devam ediyor. Buradaki çalışmalardan oldukça ümitliyiz. Şu anda 350 metreye indik, bin metreye kadar ineceğiz. Eğer buradan bir şey çıkmazsa çevredeki başka alternatif yerlere bakacağız. Burada TPAO'nun 40 kişilik bir ekibi var, biz de 8 kişilik bir ekiple çalışmaları sürdürüyoruz. Şu ana kadar 1 milyon dolarlık bir yatırım yaptık, bundan sonra fazla bir masraf olmaz. Ancak gaz bulursak, o zaman üretim için ilave masraflarımız olacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 11:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?