1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İhracat sınırları zorluyor

İhracattaki artış ve yıl sonunun yaklaşması ile birlikte firmaların taahhüt ettikleri malları yetiştirmeye çalışmaları sınır kapılarında uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurtdışına çıkış yapmak isteyen TIR'lar 10 kilometre kuyruk oluşturdu. TIR sürücüleri Bulgaristan gümrüğünde rüşvet alındığını iddia etti. TIR şoförleri, "Buradan günde bin adet TIR aracı geçiyor. TIR başına 20 Eurodan, 20 bin Euro yapar.

Türkiye'nin 20 bin Euro'su bir günde Bulgarlara rüşvet olarak veriliyor" dedi.
Kapıkule gümrük yetkilileri, firmaların ihraç yüklerini, gidecekleri ülkeye pazartesi günleri ulaştırmaya çalışması nedeniyle, hafta sonları TIR'ların Kapıkule girişindeki Türk tarafından uzun kuyruklar oluşturduğunu belirtti.

Yetkililer, Kapıkule gümrük sahasında işlemi bitmiş çok sayıda TIR'ın, Bulgaristan'a giriş işlemi yapmak için beklediğini ifade ederek, "Kapıkule'de son haftalarda ihracatın artması üzerine TIR'ların çıkışlarında büyük bir artış var. Bulgar gümrük sahasının dar olması sebebiyle fazla TIR alınmadığı için Türk tarafında yığılma yaşanıyor" diye konuştu.

Yurtdışına çıkış yapabilmek için 16-17 saattir kuyruklar beklediklerini ifade eden sürücüler ise, "17 saattir bekliyoruz ve daha gümrük sahasına giremedik. Gümrüğe girdikten sonra en az 7 saat sonra Bulgaristan'a geçebiliriz. İhracatta büyük artış var. Bunun yanı sıra firmalar işlemlerini hafta içi yapıyor ve cuma gününden itibaren çıkışlar başlıyor.

Bu da sınır kapılarında kuyruk oluşmasına neden oluyor. Ayrıca Bulgaristan'da alınan rüşvetten şikayetçiyiz. Her işlem yapılmasında 5 Euro vermeden işinizi göremezsiniz. Bulgaristan gümrüğünden çıkmak bize TIR başına 20 Euroya mal oluyor. Zorla alıyorlar, vermezseniz bekletiyorlar.

'Hangara çek arama yapacağız' diyorlar. Buradan günlük olarak yaklaşık bin adet TIR geçiyor, TIR başına 20 Eurodan hesaplayın. Türkiye'nin günlük 20 bin Euro parası rüşvet olarak Bulgarlara gidiyor. Artık buna devletimiz bir çözüm bulsun" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 15:20:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?