1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Toprak birleştirme, Trakya'ya umut oldu

Miras yoluyla bölüne bölüne 150 metrekareye kadar düşen tarlalarda verimin artırılması nedeniyle başlatılan ‘Toprak birleştirme” projesi çiftçilerin umudu oldu. Meriç Serem Köyü Muhtarı Cemal Özen, “Köylü önce karşı çıktı, şimdi ise ‘keşke 30 yıl önce yapılsaydı’ diyor” dedi.

Verimli Trakya toprakları miras yoluyla bölüne bölüne bir ev yapılamayacak kadar küçülünce imdada, Toplulaştırma Projesi yetişti. Edirne’nin Meriç ilçesindeki köylerde başlatılan pilot uygulama ile 150 metrekareye düşerek tarım yapılamaz hale gelen arsalar 5’er 10’ar dönümlük tarlalar haline getirildi.

Uygulamanın ilk gerçekleştirildiği köylerden biri olan Meriç İlçesi Serem Köyü’nde yeni ve büyük tarlalarında çeltik eken üreticilerin yüzü gülüyor.

Köy Muhtarı Cemal Özen, projenin uygulamaya girmesi için halkın 2/3’ünün onayının gerektiği için imza toplarken büyük sıkıntı çektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Üçte iki çoğunluğu zor yakaladık. Ancak o günlerde tereddütlü olan çiftçilerimiz şimdi, ‘keşke 30 yıl önce yapılsaymış’ diyor. Çiftçilik kolaylaştı, masraflar düştü, ikinci ürün alabiliyoruz. Bundan daha iyisi olamazdı. Allah devletimize zeval vermesin.”

TEK TARLA OLDU

Özen, miras nedeniyle problemli olmuş ve mahkemelerde bile çözülemeyen tapu çilesinin Birleştirme Projesi ile çözüldüğünü vurgulayarak, “Projeye 2000 yılında başlandı ve 2002 yılında tamamlandı. 3 yıldır herkes yeni yerinde çeltik ekiyor.

Örneğin bir çiftçinin 40 dönüm tarlası 19 tarlada iken şimdi 2-3 tarlaya düştü. 28 dönümü 21 parçada olan çiftçimizin şimdi 1 tarlası oldu. Her tarlanın yolu, suyu oldu. Masraflar düştü. Tek tarlada üretim yapmak büyük keyif, çiftçimiz çok mutlu” diye konuştu.

İKİNCİ ÜRÜN

Tarlalarına buğday, arpa, çavdar ekince ikinci ürün olarak ayçiçeği, mısır, fasülye, lahana ve pırasa gibi ikinci bir ürün ekebildiklerini kaydeden çiftçiler şöyle konuştu:

“Büyük tarlalar makineleşme de getirdi. Şimdi gübre ve ilacı makine ile atıyoruz. 3-4 kişinin yaptığı işi tek kişi traktörle hallediyor. Böyle olunca verim de arttı. 1 dönüm çeltik tarlasından 500-600 kilogram hasad elde edilirken şimdi 1 tona kadar çıktı.

Biz önce projeye soğuk bakmıştık ama şimdi çok memnunuz. Masraflar da azaldı. 15-20 tarlayı dolaşmak yakıt israfı idi. Biçtirmek ayrı bir çile. Küçük tarlaları elle biçerdik. Şimd iyaptığımız işten keyif alıyoruz” diye konuştu.

TÜM TRAKYA’YA YAYILACAK

Edirne AKP Milletvekili Ali Ayağ, Toplulaştırma Projesi’nin çok önemli bir proje olduğunu ifade ederek, “Meriç ve Uzunköprü’de başlatıldı. Amacımız Edirne’nin tamamına uygulayabilmek. Hatta Trakya’nın tamamına.

Ancak çok pahalı bir proje. Maliye Bakanımızdan destek istiyoruz. Bir diğer çalışmamız da İpsala, Sultanköy, Yenikarpuzlu bölgesinde yarım kalan yatırımların tamamlanması.

Yine Trakya’nın GAP’ı olarak gördüğümüz Uzunköprü Çakmaklı Barajı’nın 2006’da temelinin atılması için elimizden geleni yapıyoruz. Sulu tarım çiftçimizin kurtuluşudur.

Çakmak Barajı için Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Unakıtan’ın desteğin aldık. Mutlaka hayata geçireceğiz. Ali Ayağ, Toplulaştırma Projesi’nin Edirne’nin tamamına yapılmasının en büyük arzuları olduğunu söyledi.

Mehmet Aycan - Kenthaber / Edirne
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 13:43:49
Güncelleme :23 Ağustos 2005 Salı 13:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?