7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Her Alanda Kandırmaca

Günümüzde "sıcak para" kaygısı ve "ekonomik kriz edebiyatı"na prim tanınması gibi sebeplerden birçok şirket satış ve pazarlama departmanlarına müthiş önem vermekte ve beyin takımına yükselteceği yöneticilerini de bu departmanlarda başarı sağlayan personelinden seçmektedir.

Buraya kadar güzel; fakat düşündürücü noktalar, işletmenin kuruluş amacı olan "kar"ı elde etmeye yönelik olması gereken faaliyetleri yürütürken dikkat edilmesi gereken noktaları atlayarak sadece vahşi "kar"a odaklanmak olmakta.

Güzel bir hafta sonu akşamı geçirmek üzere sinemaya yollanıyorsunuz; hangi filmi izleyeceğinize karar vermemişsiniz afişlere bakıyorsunuz. Bir de ne göresiniz, bir Hollywood filmi ve afişte bir Türk oyuncu var: Haluk Bilginer. Saygı duyulan gerçek bir sanatçı ve tiyatro kökenli olması dolayısıyla sadece onun için bile gidilir diye düşünüyorsunuz; zira afişte 4.sırada yazmakta ismi Haluk Bilginer'in. Bu heyecanla filme giriyorsunuz fakat bir türlü kadraja girmiyor Haluk Bilginer...Nitekim film bitiyor, Haluk Bilginer'i topu topu 1 dakika görebiliyorsunuz. Doğal olarak isyanlardasınız; "kardeşim madem bu kadar az görünecekti niye afişte başrollere yazıyorsunuz?" diye sinire veriyorsunuz bünyenizi... İşte bu filmi Türkiye'ye getiren dağıtım şirketinin,"Türk oyuncu var diye bir kişi fazla gelse kardır" düşüncesi ile yaptığı reklam oyunu sizin sinirlerinizi bozmaya yetti de arttı bile...

Halkımızı aptal yerine koyan bu tür satış tutundurma faaliyetlerinin azalmasını ya da bir kontrol mercii tarafından takip ve kontrol altına alınmasını beklemiyoruz çünkü, televizyon kanallarında boy boy yer tutan inanılmaz sığ programlara prim tanınmasını sağlayan hasta zihniyet "ne yapalım kardeşim halk istiyor"a dayanak da "biz" değil miyiz?

Kahvehanlerde,berber dükkanlarında,komşu ziyaretlerinde geyik konusu yapmaktansa bıkmak usanmak bilmeden eleştirilerimizle bizi aptal yerine koymak isteyenlere gereken dersleri vermeliyiz. Toplum olarak bu gücümüzün farkına vardığımızda birçok çağdışı zihniyet de tarihe gömülecektir...

Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2003 Pazartesi 21:23:52
Güncelleme :27 Nisan 2004 Salı 13:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?