7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Mutluluk...

   Ünlü düşünür Epikuros mutluluğun sırlarını; iyi dostlara sahip olmak, özgürlük ve düşünmek diye sıralamış. Günümüzde mutlu olmanın daha çok parayla sağlanabileceği inanışı insanlar arasında yaygındır. Bunun sebebi de ticari çevrelerin çıkarları doğrultusunda gereksinimlerimizin yeni bir öncelik sırasına sokulmasıdır. Bu da popüler kültür sayesinde sağlanmaktadır. Popüler kültürün en önemli aracı olan televizyonlardaki programlar, ideal diye lanse edilen hayatlar ve reklamlar...
   İyi dostlara sahip olmak neden bir insanı mutlu eder? Gerçek dostlarımız  bizi toplumsal yaşamın sahte kriterlerine göre değil,  kişiliğimize, benliğimize göre değerlendirirler. Onların bize ilgisi ve sevgisi toplumdaki konumumuz ya da  dış görünüşümüzden etkilenmez.  Yanlarındayken giydiğimiz kıyafetlerin güzelliği ya da cebimizin doluluğu değildir onların yanımızda olmasını sağlayan. Şöyle denebilir ki, insanların para hırsını bu denli ön plana çıkarmasının sebebi belki de toplumda iyi bir yer ve saygınlık elde edebilmektir. Gerçek dostlarıyla “paylaşabilen” biri bu tür hırslardan da arınacaktır, çünkü önemli olan kişiliğimizdir, bu toplum tarafından takdir görmese de etrafımızda dostlarımız olduğu sürece bunun rahatlığı ile yaşayabileceğizdir.
   Günümüzde özgürlüğümüzün tehdit altında olduğu en önemli kulvar iş hayatlarımız. Evimizi paylaştığımız insanlardan çok iş yerindeki insanları, patronları,müdürleri görmekteyiz. Bu ortamdaki mutsuzluğumuz tüm hayatımıza şu veya bu şekilde kaçınılmaz olarak yansıyacaktır. Zaten eğitim sistemimizde çocukları yeteneklerine göre okullara yönlendirme yani rehberlik ve psikolojik danışmanlık profesyonel anlamda önemsenmediği için birçok insan kişiliğine çok ters işlerle uğraşmak zorunda kalmakta ve yaşam enerjilerini oralarda bırakıp yaşamlarına devam etmeye çalışmaktalar. Elden geldiği ölçüde bizi mutlu eden, özgürlüğümüzü elimizden almayan işlerle uğraşırsak mutlu olma yolunda bir adım daha atabiliriz.
   Düşünmek; biz insanları diğer canlı yaratıklardan ayıran en önemli özellik... Düşünmek nasıl olur da mutluluğun sırlarından biri olabilir? Bize sıkıntı veren problemlere odaklanıp üzerinde düşünerek problemlerin tamamını olmasa bile bize sıkıntı veren yanlarını, bizde yarattığı kafa karışıklığını, moral çöküntüyü ortadan kaldırabiliriz. Sakin kafayla düşünmek zihni rahatlatmaktadır. Pozitif düşüncenin kanserli hastaların iyileşmesinde dahi ne kadar önemli rol oynadığını çeşitli örneklerle görmekteyiz.
   Mutluluğu elde etmek belki de gerçekten güç, ama en azından onu elde etmek için öncelikle kendimizi tanımalı, böylece bizi mutlu eden şeylerin peşinden gitmeliyiz. Bu yolda aşmamız gereken engeller sadece paranın varlığı ile ortadan kaldırılmaz, zorluklara birlikte göğüs gerecek dostların varlığı, özgürlüğümüz ve pozitif düşünme gücümüz en büyük gücümüz olacaktır...
   
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2004 Cumartesi 00:00:07
Güncelleme :27 Nisan 2004 Salı 13:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?