29
Nisan
2024
Pazertesi
EKONOMİ

1.2 milyon ton rekolte bekleniyor

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Çukurova Bölgesi'nde buğday hasadına 25 Mayıs'tan itibaren başlanacağını bildirdi. 

Doğru, yaptığı açıklamada, bölgede arpa hasadının başladığını, buğday hasadının ise 25 Mayıs itibaren başlayacağını belirterek, "Hasat, kıraç yerlerde birkaç gün önce olabilir. İnşallah bu sezon buğdayda rekolte ve fiyat da iyi olacak. Buğday üreticisinin alnının teri yerde kalmayacak, yüzü de gülecek" dedi. 

Adana'da bu yıl 2 milyon 800 bin hektarda buğday ekildiğini, ancak kasım-aralık aylarındaki yağışların yetersiz kalması nedeniyle yaşadıkları endişenin, son dönemlerdeki yağışlarla sona erdiğini ifade eden Doğru, "Kuraklık nedeniyle duyduğumuz endişe çok şükür sona erdi. Çünkü, son yağışlar, buğdaydaki verim ve kaliteyi inşallah büyük ölçüde artıracak" diye konuştu.
Adana'da bu sezon buğday veriminin; dekar başına ortalama 400 ile 450 kilogram, rekolteyi de 1 milyon 200 bin ton olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini vurgulayan Doğru, şunları söyledi: 

"Fiyatlar da şu günlerde oldukça iyi. Bir kilogram buğday 44 ile 45 YKr arasında seyrediyor. Buğday piyasası iyi durumda. Tabi bu hasat başlayınca aşağı iner. Ama yine de buğday fiyatlarının çok iyi olacağını düşünüyorum. Hükümet ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) görevi, ürün alıp depolamak olmamalı. Serbest piyasayı çalıştırmak lazım. Piyasa normal şekilde çalışırsa müdahaleye gerek yok. Zaten fiyatlar düşerse, müdahale etmek devletin de görevidir. Bugünkü fiyatlarla biz TMO'nun fiyat açıklamasını
istemiyoruz. Çünkü, fiyatın açıklanması piyasayı düşürür. Piyasayı görmek lazım."
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 12:25:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?