30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Son yağışlar yüreklere su serpti

Çukurova Bölgesi'nde buğday hasadı başladı. Bu yıl rekoltenin 1 milyon 200 bin ton dolayında olması bekleniyor. 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, hasat sezonu öncesi 44-45 YKr arasında seyreden ekmeklik buğday fiyatının hasadın başlamasıyla birlikte 38-40 YKr'ye düştüğünü söyledi. Her yıl hasat sezonunda üretici aleyhine gelişen bu fiyat oyununu bozmak gerektiğini belirten Barut, piyasanın dengelenmesi için hükümetin "çiftçinin kara gün dostu" olarak gösterilen Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) açarak, piyasanın üstünde bir fiyatla alımlara başlaması gerektiğini
kaydetti. 

Çukurova'da kuraklık nedeniyle bu yıl buğday üreticisinin sıkıntılı bir süreç geçirdiğini ancak son yağışlarla buğdayın kendini toparladığını ifade eden Barut, bu yıl rekoltenin 1 milyon 200 bin ton dolayında olmasını beklediklerini söyledi. 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis de, yüksek maliyetle buğday ekip, yetiştiren üreticinin seçim arifesinde yüzünün güldürülmesini istedi. Halis, "Çiftçinin yıllardır yüzü gülmüyor. Özellikle son yıllarda akaryakıt, gübre, zirai ilaç ve tohumdaki yüzde 50'yi bulan zamlar, buğday maliyetini de artırdı. 40 YKr'ye mal edip, 35 YKr'ye buğday satan çiftçi ne yapacak? Şu durumda, TMO kırsaldaki çiftçiye-köylüye en az 45 YKr fiyat vermeli ki, çiftçinin yüzü güldürülmeli" diye konuştu.
Üreticiler de buğday ve arpadaki yüksek maliyetin kendilerini zora düşürdüğünü ve hemen her yıl zarar eder hale geldiklerini söyleyerek, "Biz ekiyoruz, tüccar kazanıyor. Hükümet yetkilileri bu işe bir çözüm bulmalı. Tek kurtuluş yolu da TMO'nun bir an evvel açılması ve en az 45 YKr fiyatla alıma başlamasıdır" dediler.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 11:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
YUSUF İSLAM HAMAMCI IP: 85.108.76.xxx Tarih : 13.06.2007 20:23:54
BU YIL SUSUZLUK BEKLENTİSİ VAR.BANA KALIRSA SUSUZLUK SADECE ŞANLIURFA VE ÇEVRESİNİ VURACAK İSTANBUL'A DA İNŞALLAH ÇOK YAKINDA YAĞMUR YAĞACAK.BİR TEK KARADENİZ'İN SU SIKINTISI ÇEKMİYECEĞİNİ SÖYLEMEK İSTERİM.