30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Çukurova'da ayçiçek üretimi arttı

Çukurova Bölgesi'nde ayçiçeği ekiminin geçen yıla oranla 28 bin dekar arttığı bildirildi. 

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, yaptığı açıklamada, tüm dünyada yaşanan kuraklığın Çukurova'yı da olumsuz etkilediğini söyledi. Kuraklıktan dolayı büyük nehirlerle beslenen barajlarda sorun olmadığını ancak küçük dere ve çayla beslenen sulama barajı ve göletlerde su sıkıntısının yaşandığını belirten Keskin, "Devlet Su İşleri (DSİ) ile yaptığımız ortak çalışmalar sonucunda su seviyesi düşük olan baraj ve göletlerin bulunduğu bölgelerde ikinci ürün mısır ekimi yasaklandı. Mısırın yerine daha az su isteyen ayçiçeğin ekilmesi önerildi" dedi. 

Kuraklıktan dolayı mısırın yerine tavsiye edilen ayçiçeği ekiminin bu yıl 28 bin dekar arttığını kaydeden Keskin, geçen yıl Çukurova Bölgesi'nde 280 bin 300 dekar alana bu yıl ise yaklaşık 308 bin dekar alana ayçiçeği ekimi yapıldığını vurguladı.
Ayçiçeği ekim alanlarının artmasının sadece kuraklığa bağlanamayacağını belirten Keskin, "Ayçiçek yağlı tohum bitkisi olduğu için devlet tarafından daha fazla destekleniyor. Çiftçi de buğdayda istediği parayı kazanamayınca ayçiçeğine yönelmek zorunda kaldı. Devlet geçen yıl ayçiçeğine kilo başına 20 YKr prim verdi. Buğdaya ise 35 YKr prim verdi. Ancak buğdayın girdi maliyetleri daha fazla. Örneğin ayçiçeği hemen hemen hiç ilaç istemiyor. Ayrıca buğdaya dönüm başına 20 kilogram gübre atılırken ayçiçeğine bu gübre atılmıyor. Tüm bunların yanı sıra buğday büyüme döneminde su isterken kurak iklim bitkisi ayçiçeği tarımıyla ilgili su sorunu bulunmuyor. Ayrıca çiftçi hasat ettiğinde ayçiçeğini kilogramını 510 YKr'ye satarken buğdayı en fazla 400 YKr'ye satabiliyor. Bu nedenle çiftçi ayçiçeğine yöneliyor" diye konuştu. 

Keskin, bölgedeki kıraç alanlarda ve diğer ürünlerle dönüşümlü olarak ekilen ayçiçeğinden, 2006 yılında 280 bin 300 dekar alanda 83 bin ton ürünün elde edildiğini ifade ederek, "Ayçiçek alternatif bir ürün oldu. Bölgede yaygınlaştırılması için büyük çaba gösterdik. Ayçiçeği, 2006 yılında Çukurova bölgesinde 280 bin 300 dekar alanda ekildi ve 83 bin ton ürün elde edildi. Bu yıl ise yaklaşık 308 bin dekar alanda ekim yapıldı ve 90 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Ekim alanlarındaki artış sevindirici. Bunun gelecek yıllarda da devam etmesini temenni ediyoruz" dedi. 

Abdullah Keskin, avantajları daha fazla olan ayçiçeği tarımının yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 14:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?