2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İndirim çok, alışveriş yok!

Piyasalardaki durgunluk nedeniyle yüzde 70'e varan indirimlerin dahi tüketiciyi alışverişe yönlendirmediği bildirildi.

Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) Başkanı Hasan Ayyıldız, yaptığı açıklamada, piyasa durgunluğundan dolayı marka mağazaların bile büyük oranda indirime gittiğini söyledi. Bu sezonun ürünlerini gelecek sezona bırakmak istemeyen mağazaların yüzde 30, 50 ve 70'e varan indirimler uyguladığını, hatta özel günlerde satışları attırmak için hediyeler dağıttığını belirten Ayyıldız, "Giyimde yüzde 70'lere varan indirim, tüketicilerin ilgisini çekmedi. Tüketici enflasyonu içerisindeki payı yüzde 8.28 olan giyim ve ayakkabıda, yüksek indirimlere rağmen satışların beklenen düzeyde olmaması firmaları sıkıntıya soktu" dedi.

Çoğu firmanın hatta marka firmaların bile 'etiketin yarısı' ile yüzde 40-70 arasındaki oranlarda indirim yaparken, bazı banka kartlarına da tek ödemede ekstra indirim olanağı sunduğuna dikkat çeken Ayyıldız, şunları söyledi:
"Mağazalar artık indirim yerine vitrinine dev indirim afişleri asmaya başlamış. Hazır giyimcilerden başlayan indirim ve hediye kampanyaları irili ufaklı mağazaların hemen hemen tümüne sıçradı. Üstelik bu kampanyalar sadece hazır giyim mağazalarıyla sınırlı kalmadı. Marketlerden alışveriş merkezlerine, mobilyacılardan gözlükçülere, beyaz eşyacılara kadar perakende satış yapan tüm mağazalar hem yüksek indirimler yaptılar hem de hediye kampanyaları düzenlediler. Bazı mağazalar müşterilerine yapılan alışverişin yarısı kadar daha alışveriş imkanı verirken, bazıları yapılan alışveriş kadar daha alışveriş yapma imkanı sunuyor."

Ünlü giyim firmalarının 'son fırsat' adı altında yüzde 70'e varan indirim başlattığını kaydeden Ayyıldız, "Firmalar ürünlerin diğer sezona kalmaması için 3 aşamalı indirime gidiyor. Önce yüzde 30, sonra yüzde 50, en son ise yüzde 70. Ancak bu yıl dev indirim kampanyaları görmekteyiz. Bunun nedeni Türkiye'de enflasyon artık düşük olduğu için elde kalan ürün zarar demektir. Geçmiş yıllarda enflasyon yüksek olduğu için firmalar zarar etmiyordu. Ancak bu yıl firmalar ürünleri mutlaka satmalı. Bu nedenle sıfır karla ürünlerini satışa çıkartacak olan firmalar, dev indirimler yaparak müşteri çekmek istemektedir" diye konuştu.

Dev indirim yapan firmalar ise yüzde 70'e varan indirimden sonra dev indirim yaptıklarını ancak müşterilerin minik olduğunu söyleyerek, "İndirim çok ama müşteri yok. Dev indirim yapmamıza rağmen kimse alışverişe gelmiyor. Tüketiciler bir bayramda ortaya çıkıyor, sonra kayboluyor" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 11:40:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?