29
Nisan
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Garanti KOBİ'lere güveniyor

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, geçen yıl KOBİ'lere yüzde 30 kredi kullandırdıklarını bu yıl ki hedeflerinin ise yüzde 35 olduğunu söyledi. 

Karadere, yaptığı açıklamada, Garanti Bankası'nın KOBİ atağına geçen ve KOBİ'lere kredi veren ve KOBİ Bankacılığı adı altında bunu ilk tanımlayan özel sektör bankası olduğunu söyledi. KOBİ'lerle 1997 yılında çalışmaya başladıklarını belirten Karadere, "O yıllarda Türkiye'de bankalar, küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilgilenmiyorlardı. Biz o yıllarda KOBİ bankacılığı adı altında organizasyonumuzu değiştirdik. Genel Müdürlükte sadece KOBİ'lere zaman ayıran bir birim kurduk. Tüm şubelerimizde de tüm zamanını KOBİ'lere ayıran bir uzman var. Bu çok önemli bizim açımızdan. Bugün itibariyle geldiğimiz noktada Garanti Bankası 8 bin 15 KOBİ müşterisiyle çalışıyor" dedi.
KOBİ'lere iki açıdan yaklaştıkların kaydeden Karadere şöyle devam etti: 

"Birincisi KOBİ'lerin Türkiye'de krediye ulaşmakta bir takım sıkıntıları vardı. Krediyi onlar için çok arzu edilebilir, kolay ulaşılabilir bir hale getirdik. İkincisi krediyi paket haline getirdik. Sektör sektör paketledik. Çünkü her sektörün ihtiyaçları birbirinden farklı. Oto yan sanayi, tarım, inşaat paketi gibi. Onlara kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak yaklaştık. Bunların sonucunda KOBİ'ler büyük ölçüde rahatladı."
Garanti Bankası'nın toplam kredileri içerisinde KOBİ'lere verilen kredilerin payını yüzde 29'lardan yüzde 30'lara getirdiklerini vurgulayan Karadere, bu yıl ki hedefin ise yüzde 35 olduğunu kaydetti. Bunun yeterli olmadığını söyleyen Karadere, "Toplam krediler içerisinde KOBİ'lerin alacağı pay Türkiye'de de yüzde 40-45'lere gelecektir. Garanti Bankası da bunun şüphesiz önder bankalarından bir tanesi olacaktır. Bu yıl yüzde 35'i hedefliyoruz. Yani 2007 yılı sonu itibariyle bilançonun yüzde 35'ini KOBİ'lere kullandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

KOBİ'lerin kredilerden bilgiye ulaşma ve kayıt dışı problemi yaşadığını vurgulayan Karedere, "Dolayısıyla biz KOBİ'lere yönelik toplantılar düzenliyoruz. KOBİ'lerimizi her konuda onların ayağına giderek bilgilendirmeye çalışıyoruz. 'Garanti Anadolu Sohbetleri' toplantılarını yapıyoruz. Bu toplantılar 5 yılını doldurdu. Diğer taraftan 'Basel II' toplantıları yapıyoruz. Dış ticaret ve mevzuat toplantıları organize ediyoruz. Yani KOBİ'lerin ayağına giderek bilgi eksikliklerini tamamlamaya çalışıyoruz.
Ücretsiz olarak KOBİ portalımızı oluşturduk. KOBİ'ler internet üzerinden KOBİ portalımıza ulaşabiliyorlar. Türkiye'de KOBİ'lerle ilişkiler konusunda her geçen gün iyiye gidiyoruz. Türkiye'nin 2001 yılından itibaren bankalarla KOBİ'ler arasında alınan yol inanılmaz derecede iyi. 2001 yılında KOBİ'lerin aldığı kredilerdeki pay yüzde 5'ler civarındaydı. Sanko bilançolarında bugün itibariyle çeşitli açıklamalar yapılıyor ama en son yüzde 14.5'lardaydı. Yüzde 5'lerden 14.5'lara gelindi. Burada yüzde 29'lara
gelmiş bir Garanti Bankası var. Yani çok önemli yol kat edildi. KOBİ banka ilişkileri sıcaklaştı. Daha aşılması gereken yol var. Ama Türkiye bankacılığı iyi yönde" şeklinde konuştu. 

Bugün ABD'deki KOBİ'lerle Türkiye'deki KOBİ'ler arasında 2 büyük fark bulunduğunu vurgulayan Karadere, şunları söyledi:
"Birincisi teknolojiyi kullanma konusunda KOBİ'lerimizin daha alması gereken yol var, ikincisi bu sadece bizim KOBİ'lerimizin sorunu değil ama Türkiye'de ciddi bir kayıt dışılık var. Batılı ekonomilerde bunu görmüyoruz. Bunun süratle bertaraf edilmesi lazım. Kayıt dışılığa neden olan unsuların ortadan kaldırılması lazım. Bu KOBİ'lerin tek başına yapacağı bir şey değil. Burada devletin üzerine düşen görevler var. Bankaların üzerine düşen görevler var. KOBİ'lerimizin de yapması gerekenler var. Burada da
yol alınmaya başlandı. Kayıt dışılıkta bundan 10 sene öncesine göre kıyasladığınız zaman ciddi bir kayıt altına giriş var. Ama tabii ki yetersiz. KOBİ'lerimiz kayıt dışılıktan kurtuldukça bilanço üzerinde kendilerini daha iyi ifade edebilecekler ifade ettikleri sürece reyting notları yükselecek." 

En düşük problem oranının KOBİ'lerde olduğunu belirten Nafiz Karadere, KOBİ'lere sonuna kadar güvenilmesi gerektiğini, onların ihtiyacına uyan doğru kredi türü, doğru vadede doğru teminat verildiği sürece KOBİ'lerin borçlarına son derece sadık olacağını ve hiçbir sorun yaşanmayacağını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 13:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?