3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Eğitim aldı, bal üretimini 4'e katladı

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan arıcılık kursuna katılan Cuma Alçın, 50 kilogram olan bal üretimini, eğitim aldıktan sonra 4 kat artırarak 200 kilograma çıkardı.

Halk Eğitim Müdürlüğü'nce açılan ve İlçe Tarım Müdürü Saffet Giray tarafından verilen kurs sonunda, 15 üretici "Arıcılık" sertifikası aldı. Kursta, "Arıcılığın tarihçesi, ekonomideki yeri ve önemi, bal arısının zoolojik sistemdeki yeri, dünyada ve Türkiye'de bal arısı ve ırkları, arılarda yaşama düzeni, arı ürünleri, arılarda ilkbahar ve yaz bakımı, ballı bitkiler, gezginci arıcılık, arılarda sonbahar bakımı ve arıların kışlatılması, arı hastalıkları ve zararlılardan korunmaları" gibi konularda kursiyerlere bilgiler verildi.

Kursa katılan Cuma Alçın, kurstan önce de arıcılık yaptığını, ancak kurstan sonra bilinçli arıcılık yaparak bal üretimine başladığını vurguladı. Alçın, Tufanbeyli'nin bin 400 rakımıyla arı yetiştiriciliği ve bal üretimine çok elverişli olduğunu, ilçeye yakın köyler ve yaylaların arıcılık için ideal yerler olduğunu söyledi. Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer yaylasında üretilen dünyaca ünlü Anzer balına rakip bal üretebilceklerini ifade eden Alçın, "Arıcılık kursuna gittikten sonra anladım ki Tufanbeyli arıcılık için çok elverişli. Bu nedenle öğrendiklerimi hemen uygulamaya koydum. Önceki yıllar yine arıcılık yapıyordum, ama 50 kilo bile bal üretemiyordum. Şimdi 150-200 kilogarama yakın bal üretiyorum" dedi.

Bu yıl hava şartlarının da elverişli gittiğini, bunun sonucu olarak da üretimin arttığını belirten Alçın, kursa katılan arkadaşlarının da bal üretimine önem verdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bu, son yıllarda yapılan en yüksek üretimdir. Yakın zamanda bu kadar fazla bal üretildiği olmamıştı. Üretiğimiz balları kilosunu 20 YTL'den satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2008 Cumartesi 11:02:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?