30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Kanolada peşin alım yapılacak

Çukurova'da birinci ürün kanola bitkisinin hasadına başlandı. Peşin alım yapmayı kararlaştıran Çukobirlik Yönetim Kurulu, 2007/2008 kampanya dönemi kanola avans alım fiyatını da 60 YKr olarak açıkladı. 

Sezonun ilk kanola hasadı, Adana'nın Yakapınar beldesine bağlı Belören köyünde gerçekleştirildi. Kuruma ait hasat tablası ile Mahmut Duran Baz adlı çiftçinin 250 dönümde yetiştirdiği sezonun ilk kanolası hasat edildi. Kanola tablası ile yapılan hasatta, ürün kaybının yüzde 20'lerden, yüzde 1-2'ye indiği belirlendi. 

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, yaptığı açıklamada, kanola hasat sezonunun tüm çiftçiler ve ülke tarımı için hayırlı olması dileğinde bulundu. 2007/2008 kampanya dönemi kanola avans alım fiyatını 60 YKr olarak açıkladıklarını belirten Öztürk, "Ortaklarımızın yanı sıra, ortak olmayan çiftçilerimizin getireceği kanolanın tamamını peşin para ile alacağız. İç ve dış borsalarda fiyatının yükselmesi durumunda, aradaki farkı ürününü aldığımız çiftçiye ödeyeceğiz. Yağlı tohum bitkilerinin teşvik edilmesi, tarımımız için büyük önem taşıyor. Çukobirlik olarak bu konuda üzerimize düşeni eksiksiz yerine getirme çabasındayız" dedi. 

Ülkemizde bitkisel yağ açığının kapatılmasında; yaklaşık yüzde 42 oranında yağ içeren kanolanın önemli rol oynayacağına dikkat çeken Öztürk, "Bu ürün, aynı zamanda biyodizelin de en önemli hammaddesini oluşturuyor. Dolayısıyla kanolanın geleceğini, çiftçimiz ve ülke tarımı açısından parlak görüyoruz. Kanolanın tanıtımı ve ekimi için kurum olarak yoğun çaba harcadık. Geçen sezon ekimde ve hasatta yaşanan sıkıntılardan ders aldık. Çiftçinin kanolasını en iyi şekilde toplayabilmesi için araştırma yaptık.
Sonunda birer adet kanola mibzeri ve hasat tablası ithal edip hizmete sunduk" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 12:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?