3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Salataya % 100 soğuk zammı

Soğuk hava, sofraların ana menüsü salatanın malzemelerini oluşturan tüm sebzelerin fiyatında, bir haftada yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen artışlara neden oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, özellikle kış aylarında başta C vitamini olmak üzere içeriğindeki zengin vitaminler nedeniyle sofraların vazgeçilmezi olan salata malzemelerinin fiyatı, soğuk havanın etkisiyle sebzelerin kuruyarak su kaybetmesi, dolayısıyla piyasadaki ürün miktarının azalmasına paralel olarak bir anda yükseldi.

Türkiye'nin en sıcak kentlerinden olan ve sebze üretiminin önemli bölümünü karşılayan Adana ve Mersin'de bile gece hava sıcaklığının eksiyi görmesi, yeşil sebzelerin yapraklarının soğuktan kurumasına yol açarken, marul, aysberg ve kırmızı lahanada göbeklenmeyi engelledi. Salatanın ana malzemelerinden olan ve seralarda üretilen domatesin rengindeki kırmızılık ise açık pembeye dönüştü. Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Kompleksine son bir haftada giren yeşil sebze miktarındaki azalma, kısa sürede fiyatlara yansıdı. Fiyatlar
yükseldiği gibi kalitede de önemli düşüş yaşandı.

Bir hafta önce ''ne alırsan 4 destesi 1 YTL'den'' satılan maydanoz, nane, sarımsak, yeşil soğan, roka ve ıspanağın tane fiyatı 50 YKr'ye yükseldi. Kırmızı lahana ve marulun tane fiyatı 50 YKr'den 1 YTL'ye, aysbergin tanesi 1 YTL'den 1.50-2.00 YTL'ye, kırmızı fındık turpun destesi 50 YKr'den 750 YKr'ye, kırmızı turpun kilosu 75 YKr'den 1 YTL'ye, domatesin kilosu 1 YTL'den, 1.50-2.00 YTL'ye, havucun kilosu 50 YKr'den 75 YKr'ye, salatalığın kilosu ise 75 YKr'den 1.00-1.25 YKr'ye yükseldi.

Bu arada, toptancı hal yetkilileri, meteorolojinin soğuk havanın etkisini önümüzdeki günlerde de sürdüreceğini tahmin ettiklerini, bu nedenle sebze fiyatlarında düşüş beklemediklerini kaydettiler.

AA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 11:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?