5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

ASO-ATO gerginliği

Adana Sanayi Odası (ASO) Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ile aralarında üslup değil 100 yıllık bir dünya görüşü farkı olduğunu söyledi.

Adana'da yerel Kanal A Televizyonu'nda yayınlanan ve gazetecilerin de konuk olarak katıldığı "Bir Ters Bir Düz" programında çarpıcı açıklamalarda bulunan ASO Başkanı Ümit Özgümüş, Adana'nın ve çocukların geleceğiyle ilgili projelere destek yolunda oda seçiminden hemen sonra verdiği sözün arkasında olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine yerel seçimlerde rakibi olduğu Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın belediyeciliğini beğenmediğini, ancak Adana'nın geleceğiyle ilgili iyi bir proje ortaya koyması halinde yanında olacağını açıklayan Özgümüş, "Durak'ın icraatlarını beğenmiyorum.

Zaten onun için karşısında aday oldum. Ama Adana'nın geleceği ile ilgili projelerde belediye başkanları ile diğer oda başkanı arkadaşlarımla beraber çalışırım, desteklerim" dedi. ATO Başkanı Şaban Baş'ın kendisine yönelik eleştirilerine katılmadığını da belirten Özgümüş, "Şaban Baş ile aramızda üslup farkı olduğu söyleniyor. Üslup farkı değil, aramızda dünya görüşü farkı var. Hem de en az 100 yıllık. Ben Cumhuriyet bireyiyim, Şaban Baş'ın Osmanlı'dan kalma alışkanlıkları var. Şaban Baş'ın bunu bana söylemesi haksızlık" diye konuştu.

Türkiye'de çıkarılan Teşvik Yasası ile ilgili aleyhte görüşlerini defalarca tekrarlamasına rağmen hükümetin çıkarmakta ısrar ettiğini, ardından da düzeltmek için iki yeni yasa daha çıkarmak zorunda kaldığına işaret eden Özgümüş, "Ben bana düşen sorumlulukları yerine getirir, görevimi yapar ve haklarımı da isterim. Temsil ettiğim üyelerimin haklarını, yasal çerçeveler içerisinde, sevimsiz olmayı da göze alarak. Teşvik konusunda Türkiye genelinde en çok mücadele veren oda, Adana Sanayi Odası'dır.

Daha tasarı halinde iken yanlış olduğunu söylemeye başladık. Bunu söylerken de teşvikin nasıl olması gerektiğini de izah ettik. Birincisine 'yanlış' dedik, bize kızdılar 'Muhalefet yapıyor' dediler. Haklı olduğumuz çıktı, çünkü ikincisi hazırlandı. Yine 'yanlış' dedik, yine bize kızdılar. Şimdi üçüncüsünü Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) hazırlıyor. Yine haklı çıktık. Üçüncüsü de yanlışa gidiyor" şeklinde konuştu.

Ekonomide sıkıntı olduğunu, tarımda, sanayide, ticarette daralma olduğunu, bunun da genel ekonomi politikalarındaki hatalardan kaynaklandığını anlatan Özgümüş, "Enflasyonu düşürmek için dövizin baskı altında tutulması, yani düşük döviz-yüksek faiz politikası, vergi ve sosyal güvenlik reformunun yapılmaması sorunu artırdı. Ama şunun bilinmesi lazım, sıkıntı sadece Adana'da değil. Adana gibi tüm kentlerde var.

'Adana geriye gidiyor' diyenler, bir tek rakam göstersinler. Adana yılda yarattığı 6 milyar dolarlık katma değerle Türkiye'nin 6. büyük kentidir. Biz boşa konuşmuyoruz. Devletin verdiği rakamları göz önünde bulunduruyoruz" açıklamasını yaptı. Fuarla ilgili söylenenlere katılmadığını, iştirakçi 305 firmadan 81'inin kendi üyeleri olduğuna işaret eden Özgümüş, ilk fuarın seçime yönelik alelacele bir yatırım olduğunu, şimdi imajın bozulduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Fuar konusunda çok da karamsar olmamak gerekir. Düzeltmeye çalışacağız, bunun için de elimizden geleni yapacağız. Fuarlar, vatandaşın gezmesi için yapılmaz. Bu dünyanın her yerinde (geri kalmış bölgeler hariç) böyle. Dünyanın tamamı sektörel fuarlara döndü artık. Kalıcı binalar yapıldıktan sonra buna dönmek lazım. Fransa Fuarı'nı eleştirecekleri yerde alkışlamalılar. KOBİ'lerimizi dışa açmak, ihracatımızı artırmak için çalışmalar yapmak, bizim çalışma programımızda var.

Fransa MIDEST Fuarı, dünyanın en önemli fuarlarından biri. Dış temaslarımızı, gezilerimizi, ikili görüşmeleri daha da sıklaştıracağız. Bunun Adana ekonomisine, sanayicilerimize ne kadar faydalı olduğunu Yunanistan gezisi sonunda gördük. Birçok bağlantı yapıldı, ihracatlar halen sürüyor."

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 19:29:26
Güncelleme :22 Ekim 2005 Cumartesi 01:27:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?