5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

ASO ekonomik gidişten endişeli

Adana Sanayi Odası, Başkanı Ümit Özgümüş, enflasyonu düşürmek için uygulanan düşük döviz - yüksek faiz politikasının, sanayi kesiminin küresel rekabet gücünü azalttığını belirterek, "Türkiye artık tamamen ithalata dayalı bir ekonomi haline geliyor" dedi.

Sanayi sektörünün sorunları ve çözüm yollarının ele alındığı Adana Sanayi Odası Ortak Meslek Komiteleri Toplantısı'na 19 meslek grubundan oluşan ASO Meslek Komite Üyeleri katıldı. Toplantıda, ekonominin öncü göstergesi olan sanayi kesimi temsilcilerinin sektörlerine ilişkin dile getirdikleri sorunlar ve çözüm önerileri, ASO'nun çalışmalarına yön vermek üzere rapor edildi.

ASO Başkanı Özgümüş, Türkiye'nin ekonomide sıkıntılı bir döneme gittiğini, uygulanan düşük döviz - yüksek faiz politikasının özellikle son 2 yıldır başta ihracatçı sanayici olmak üzere, sanayi kesiminin küresel rekabet gücünü azalttığını ve bunu sürekli olarak dile getirdiklerini belirtti. Bu olumsuzluğun artık net olarak rakamlara da yansıdığını kaydeden Özgümüş, "Temmuz ve ağustos ayı ihracat, ithalat rakamları gösterdi ki, ekonomide çok ciddi sıkıntı var. Ara malı ithalatı yüzde 77'ye ulaştı. Ekonomi büyüdü ama nasıl büyüdüğünü biliyoruz. Tamamıyla ithalata dayalı bir ekonomi haline geliyor Türkiye" diye konuştu.

Düşük döviz kuru ortamında, ekonomi yönetiminden sanayicinin küresel rekabette geri kalmasının önüne geçecek olan girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesine yönelik adımları atmasını beklediklerini ifade eden Özgümüş, "Ancak uzun süredir dile getirmemize karşın bu konuda adım atılmadı. Bizim de savunduğumuz özelleştirmeler son zamanlarda yapılıyor. Ama bu özelleştirmelerin bizi korkutan bir yanı var. Sorunların şu anda özelleştirmelerle halının altına süpürülüp ötelenmesi. Yani özelleştirilecek tesislerin satışından Türkiye'ye döviz girecek ve bu yıl cari açık kapatılacak ama düşük döviz kuru ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle küresel rekabet gücünü kaybeden sanayi kesiminin sorunlarını çözecek çalışmaların ertelenmesinden endişe ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 13:59:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?