5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Fırtına çiftçiyi vurdu

Adana'da şiddetli fırtına ve yağmur, Çukurova'daki mısır ve pamuk ekili alanlarda zarara yol açtı.

Karataş İlçesi ile Yüzbaşı Beldesi ve bağlı Yemişli, Topraklı, Çimeli, Gökçeli gibi çevre köylere ait binlerce dönüm tarlada ekili 2. ürün mısırların sapları fırtınaya dayanamayınca kırılıp yere serildi. İlk hasadı yapılamayan ve 2. hasadı bekleyen pamuklar da fırtına ve yağmur nedeniyle zarar gördü.

Önce alım fiyatları, şimdi de doğal afet nedeniyle zarara uğradıklarını söyleyen üreticiler, yaşadıklarından sonra perişan oldu. Üreticiler, her geçen gün çöküntüye uğrayan tarım sektöründe artık devlet desteği olmadan üretim yapamaz hale geldiklerini belirterek, zararlarının telafisi için yetkilileri göreve çağırdı.

Bu arada, Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin de, ekiplerin bölgeye giderek hasar tespitine başlayacaklarını bildirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise şiddetli fırtına ve yağıştan en fazla zararı pamuktan çok 2. ürün mısır üreticisinin gördüğünü, ancak ekonomik değeri daha yüksek olan pamuktaki zararın da göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Barut, "Karataş'taki doğal afet nedeniyle fırtınaya dayanamayan 2. ürün mısır tamamen yere yattı. Hasadı zorlaştı. Şimdi bu ürünü üretici ya elle tek tek yerden toplatacak ya da yakarak sapların altında kalan koçanları ortaya çıkarıp, piyasaya daha düşük fiyatla satacak. Bu da zaten zarardaki üreticiyi daha da batıracak. Pamukta ise 1. hasat büyük çapta tamamlandı. Bazı yerlerde toplanamayanlar vardı. Yağmurla birlikte bitki üzerinde kalan pamuk toprağa düştü, çamura bulandı. Yere düşmeyen de, yağmur yedi, lekelendi, lif kalitesi düştü. Sonuçta pamuk katma değeri yüksek bir ürün. Dolayısıyla ekonomik boyutu da fazla. Bundan sonra yapılacak iş Bakanlığa bağlı teşkilatlar süratle zarar ziyan tespiti yaparak, zarar gören üreticiye telafi amaçlı destek yapmalıdır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 12:42:40
Güncelleme :22 Ekim 2005 Cumartesi 01:26:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?