5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Gıda imalatçılarına sertifika dağıtıldı

Adana'da gıda imalatı yapan esnaf ve sanatkarlara yönelik İl Tarım Müdürlüğü ile Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Odası'nca düzenlenen 3 günlük eğitim seminerinde, başarılı olanlara törenle sertifika dağıtıldı.

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çalışmalarına paralel olarak yapılan çalışmalar çerçevesinde hazırlanan kursu başarıyla bitiren 25 tatlıcı ve pastacıya "yönetici usta" belgesi törenle verildi. Verilen sertifika ile 25 tatlıcı ve pastacı motor gücü 20 BG ve altında üretim kapasitesine sahip olan işletmelerde "yönetici" olmaya hak kazandı. Bu şekilde AB Gıda Kodeksi'nin aradığı ölçülerden biri daha yerine getirilmiş oldu. 20 BG motor gücünden daha fazla kapasiteye sahip işletmelerde ise mühendis çalıştırma zorunluluğu devam ediyor.

Adana Esnaf Sarayı'ndaki törende, Vali Yardımcısı Abdullah Dölek, İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, İl Tarım Müdür Yardımcısı Resul Seday, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık, Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hakkı Başman ile kursiyerler hazır bulundu.

Vali Yardımcısı Abdullah Dölek, Türk insanında başarı potansiyelinin her zaman mevcut olduğunu bu nedenle herkesin işinde başarılı olması gerektiğini ifade ederek, "Bu ülkenin adam gibi adamlara ihtiyacı var. İşini savsaklayan değil, severek candan yapan adamlara ihtiyaç var. Bu her alanda bu böyledir" dedi. Kendisinin de bir esnaf çocuğu olarak büyüdüğünü anlatan Dölek, toplumun çok değişik ihtiyaçları olduğunu işaret ederek, bu nedenle bu ihtiyaçlara cevap veren esnafın çok kutsal bir görevi üstlendiğini ve yine bu nedenle herkesin kendi alanında "mühim kişi" olduğunu kaydetti.

Esnafa hedef de gösteren Dölek, "Türk insanının kabuğunu kırması lazım. Başarı detaylarda gizlidir. Kendinizi yenileyin. Sadece ülkemizde değil, dışarıda da başarılı olmanın yollarını arayın. Fırsatları iyi değerlendirin. Avrupa'dan Asya'ya kadar kendi alanınızda zincirler kurmaya bakın. Avrupa'dan Asya'ya kadar kendi alanınızda otorite olun. Kendinize böyle hedefler koyun. Sakın hedefsiz kalmayın" dedi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin de, geçen yıl yapılan eğitime dönük denetimlerde 10 binden fazla esnafı ziyaret ettiklerini bildirdi. Bu denetimlerde yeterlilik belgesi bulunmayan gıda üreticisi 120 işyerine ceza yazıldığını, 50'sinin ise kapatıldığını belirten Keskin, "Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. AB'ye uyum çalışmaları içinde esnafımızın eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz. Bu kursun amacı da bu" diye konuştu.

AESOB Başkanı Kazım Barışık da meslektaşlarına nasihatlerde bulundu. Türk'ün örf ve adetlerinde ve İslam'da temizliğin, dürüstlüğün vazgeçilmez erdemler olduğunun altını çizen Barışık, "Pirimiz Ahi Evran 'Akıl, İlim, Ahlak ve Çalışmak' demiştir. Peygamberimiz de 'İlim Çin'de bile olsa gidip alınız', 'Temizlik imandan gelir' buyurmuştur. Bu nedenle biz de işimizde akıllı, dürüst, ahlaklı ve çalışkan olacağız. Eğitim olmadan başarılı olmamız mümkün değildir. İşinizi Allah rızası için yapın. Dinimizin de gereği yaptığımız her işte elimizi vicdanımızın üzerine koyacağız. Ürettiğinizi çocuklarınıza yediremiyorsanız müşteriye de yedirmeyin. Yaptığınız her şeyin en iyisini, en kalitelisini en verimli şekilde üretmeyi araştırın" dedi.

Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hakkı Başman, düzenlenen kurs ile önemli bir eksikliği yerine getirmenin sevincini yaşadıklarını söyledi. AB Gıda Kodeksi'ne göre belli bir ölçekteki üretim hanelerde "yönetici usta" bulundurulmasının zorunlu olduğunu kaydeden Başman, 25 meslektaşının daha kursa alınacağını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 07:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?