5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

'Kriz olursa ceremesini hepimiz çekeriz'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Adana'da düzenlediği Akdeniz Bölge Toplantısı sona erdi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Nafi Güral ile Adana, Mersin, Osmaniye, Antakya, Kahramanmaraş, Burdur, Isparta il ve ilçelerindeki TOBB'a bağlı oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanlarından oluşan yaklaşık 80 kişinin katıldığı toplantı, 4 saat sürdü.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı sonrası basına yaptığı değerlendirmede en son 31 Ağustos'ta İstanbul'da yapacakları toplantı ile bölgesel toplantıları bitirmiş olacaklarını, Adana'da yaptıkları toplantıda da genel anlamı ile Akdeniz'deki en büyük sıkıntılardan birisinin tarım, ikincisinin bazı sanayi tesislerinin kapanıyor olması olduğunu belirterek, "Sanayi üretiminin düşüyor olması, firmaların kapanmaması, ilerde sıkıntıya yol açabilir diye dile getirildi. Turizmde sıkıntı olabilecek noktalardan bir tanesi, turizme ilave getirilecek vergi yükleri olduğu belirtildi. Bunlarla ilgili görüş alışverişlerinde bulunduk. Oda ve borsa başkanlarının genel anlamda önümüzdeki dönemle ilgili görüşlerini aldık. Bunların değerlendirmesini yaptıktan sonra Ankara'da gerek Başbakan'a, gerek Bakanlar Kurulu'na bu konuları ileteceğiz" dedi.
Sanayicilerin, vergi oranları, istihdam üzerindeki vergi yükleri, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dert yandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, sanayinin ara mal ithalatının çok artışından dolayı yavaş yavaş kapanmaya başladığını, yanlış teşvik politikalarının uygulanmasından dolayı zarar görenler olduğunu da ifade etti.

"HİÇBİRİMİZ, HİÇBİR ÜLKENİN EVLADI KRİZ OLSUN İSTEMEZ"
Basının sorularına da cevap veren Hisarcıklıoğlu, 4 senedir odalar birliği başkanı olarak üyelerden gelen sorunları, sıkıntıları kamuoyu otoritelerine ilettiklerini ve iletmeye de devam edeceklerini belirtirken, "2001'de uyarmıştım, 3-4 ay sonra kriz oldu. İnşallah tekrarlanmaz" diyen Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş'ün "kriz uyarısı yapıp yapmadığı" yolundaki soruya da "Yok öyle bir şey Allah korusun böyle bir şey olursa bunun ceremesini hep beraber çekeriz. 2001 krizinde bizi bırakın sizden 5 bin tane basın mensubu işini kaybetti. Hiçbirimiz, hiçbir ülkenin evladı kriz olsun istemez. Bizim orada ikazlarımız ilerde bir kriz olmasın diyedir. Bu düzeltmeler yapılsın. Buna ihtiyaç var. Bizim konumumuz dikkat çekmek, dikkat çekip yaptırmak" diye konuştu.
Siyasette kararı verenlerin uygulayıcı olduğunu, bunun doğrulunun da halk tarafındaki göstergesin sandık olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Sandıkta, halk memnunsa devam eder, değilse gider. Biz bazı şeylerin yanlış olduğunu iddia ediyoruz. Ama devam ettirirse, doğruysa, halk da memnunsa devam ettirir. Biz bir şey diyemeyiz. Bize düşen bizim açımızdan doğru ya da yanlış bunu anlatmaktır. Artı önümüzdeki dönemle ilgili iş camiasının beklentilerine yönelik her altı ayda bir TOBB olarak Euro Chambers yani Avrupa Odalar Birliği formatında anket düzenleriz. 7 bin 500 üyemizde anket düzenleriz, değerlendirmesi bitince de hem geçmişi, hem de geleceği nasıl değerlendiriyorlar ona bakacağız. Oradan çıkacak sonuca hep beraber bakacağız" şeklinde konuştu.
TOBB olarak eğer üretim artıyorsa, Türkiye büyümeye devam ediyorsa, istihdam sorunu çözümü noktasında faaliyette bulunuluyorsa bundan memnuniyet duyacaklarını da ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu sorunlar çözülsün diye var gücümüzle çalışıyoruz" dedi. Erdemir'le ilgili ASO Başkanı Özgümüş'ün "Yabancıya giderse tekel oluşur" görüşlerine katıldığını açıklayan Hisarcıklıoğlu, "Bundan iki gün önce konuşmalar yaptık, basına da yansıdı. Özelleştirmeye filan karşıyız, ama Türkiye'nin global öncü olmasına bakıyoruz. Bu yönde 3 tane şirket çok önemli. Tüpraş, Türkcell, Erdemir. Erdemir önceki dönemde ilk özelleşeceklerden bir tanesi. Burada Türk özel sektörü, paylaşarak, bütünleşerek bir araya gelerek bir global oyuncu olunabileceğini göstermeleri için bir fırsat olarak telakki ediyoruz. Zaten 23'ünde sabah toplantısında da bunu sizlerle de paylaşacağız" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, toplantı bitiminde bir uyarı üzerine özelleştirmeyle ilgili" Özelleştirmeye karşı değiliz ha" diye düzeltme yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 00:22:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?