5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Pamuk üreticisi fiyat bekliyor

Çukurova'da pamuk üreticisi de fiyat bekliyor. Adana'da kuru pamuktan sonra sulu pamuk hasadı başlarken, hala taban fiyatın açıklanmaması üreticiyi tedirgin ediyor.

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, Adana'da bugün itibariyle 1 kilo kütlü pamuğun maliyetinin 1 milyon lirayı bulduğunu, buna yüzde 20 üretici karının da ilavesiyle üreticiye en az 1 milyon 200 bin lira fiyat verilmesi gerektiğini söyledi. Yeşilyaprak, "Aksi durumda buğday ve mısırdan sonra pamukta da hayal kırıklığı yaşanır. Bu gidişle Adana'da artık pamuk ekenlerin sayısı bir kat daha azalır. Hükümet, Çukobirlik'in dünya piyasalarını da dikkate alarak vereceği fiyatın eksiğini destekleme vererek üreticisini teşvik etmelidir. Aksi durum, bugün 1,5 milyon ton pamuk ihtiyacı olan Türkiye'nin dışa bağımlılığını, dolayısıyla da ithalatı daha da artırır. Bunun sonucunda da Türk çiftçisine verilmeyen destekler ABD ve Yunan çiftçisini verilmiş olur" diye konuştu.

Adana'da 1970'li yıllarda pamuğa çok iyi fiyatlar verildiği için üretim sahasının da 400 bin dekara kadar çıktığını, ancak son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikalar yüzünden ürün para etmeyince bu rakamın 30 bin dekara kadar gerilediğini söyledi.

Adana'da eskiden "ağa" diye anılan toprak sahiplerinin, tarım ürünlerinden para kazanamadığı için son yıllarda adeta "köle" durumuna düştüğünü ifade eden Yeşilyaprak, "Pamuk, Türkiye'de tekstilin ana hammaddesi. Bu ülke tekstile büyük yatırımlar yaptı. Tabi pamuk ekimi geriye gittikçe tekstil fabrikaları da birer birer kapandı. Çukurova'da bugün bir tek ağa kalmadı. Artık ağa yok, maraba çok. Çünkü, her pamuk eken çiftçi maraba durumuna düştü" açıklamasında bulundu.

IMF'in Türkiye üzerinde uyguladığı para politikalarının üreticiyi bitme noktasına getirdiğini söyleyen Yeşilyaprak, destek alamayan, yüksek maliyetle üretim yaparak, değer fiyatına satamayan çiftçinin her geçen perişan olduğunu belirtti.

Tarım işçisi Ramazan Küçükdağ da, Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'ne bağlı Gölcük Köyü'nden 8 kişilik ailesiyle Adana'ya gelerek Çukurova'daki tarlalarda kütlü pamuk toplayarak geçimlerini sürdürdüklerini belirterek, "Pamuğa biz de iyi fiyat verilsin istiyoruz. Çünkü, iyi fiyat verilmezse ağa da bize para vermez. Ailece çalışıyoruz. Yevmiyemizi kurtarmamız lazım. Zaten pamukta 55-60 günlük bir hasat dönemi var. Bu süreyi iyi değerlendirmezsek kışın aç kalırız. Pamuğa fiyat verecekler bizi de düşünsünler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2005 Salı 13:00:02
Güncelleme :22 Eylül 2005 Perşembe 07:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?