5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Pamukta umutlar teşvikte

Çukurova'da kütlü pamuk hasadı büyük ölçüde tamamlanırken, hala ürününü kaç paraya satacağını öğrenemeyen üretici tedirginlik yaşıyor.

Üreticilere, avans usulü Çukobirlik'e teslim ettikleri kütlü pamuk karşılığında bugüne kadar kilo başına 55 YKr ödeme yapılırken, net fiyatın ne olacağı henüz bilinmiyor.

Kütlü pamuğu önceki yıl Çukobirlik' e 98 YKr, geçen yıl da 93 YKr'ye satan üreticiler, bu sezon fiyatların dünya borsalarında da yükselmemesini endişeyle izliyor. Üreticiler, Çukobirlik'in 55 YKr'lik avans ödemeye ilave 20 YKr daha ilave ödeme yapmasını beklerken, 1 YTL'lik maliyet artı üretici karını yakalamak için hükümetten de destek bekliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova'da pamuk hasadının erken başlayan yağmurlar nedeniyle gecikmeli de olsa hemen hemen tamamlandığını belirtirken, rekoltenin de dönüm başına 450 ile 550 kilo arasında gerçekleştiğini söyledi. Adana'da bu sezon buğday ekili tarlalara da ikinci ürün pamuk ekildiğine işaret eden Başkan Barut, toplam ekili alanın 350 bin dönüme ulaşmasına rağmen, fiyat açısından üzüldüklerini belirtti.

Pamuk fiyatlarının, borsada bayram öncesi 1 YTL 75 YKr'a yükselişinin üreticiyi ümitlendirmesine rağmen bayram sonrası 15 - 20 YKr gerilediğini, bunun da kütlü bazında 65 - 70 YKr'ye denk geldiğini ifade eden Barut, "Pamuğun maliyeti bölgemizde yaklaşık 1 YTL. Bugün de hasat tamamlanmış olmasına rağmen üreticinin ümidi verilecek teşvik primine kaldı. Her gün piyasaları takipteyiz. Bakanlıkla da görüşüyoruz. Teşvik primi geçen yıl sertifikasız tohuma 19 YKr, sertifikalıya 22 YKr idi. Bu yıl daha fazla olması lazım. Pamuktaki açığımızı kapatmak ve üretimi canlandırmak istiyorsak teşvik primini gerçekçi rakamlarla vermemiz lazım. Bunu da pamuğun maliyetini ve kar oranını gözeterek belirlemek lazım. Hükümet, Çukobirlik'in vereceği son fiyat ile 1 kilo kütlü pamuğun maliyeti ve artı kar arasındaki farkı düşünerek 1 YTL ve üzerine çıkacak bir destekleme vermelidir. Bunun da en az 40 YKr olması gerekir" dedi.

Adana'da bu sezon 350 bin dönüme kütlü pamuk ekildiğini ve 175 bin tona yakın ürün alındığına işaret eden Barut, Türkiye'nin lif pamuk ihtiyacının 1 milyon 350 - 400 bin ton, üretiminin ise 850 bin ton olduğunu belirterek, "Her yıl 500 bin ton civarında işlenmiş pamuk açığı oluyor. Bunu da Yunanistan ve ABD'den karşılıyoruz. Ama dünyada pamuk piyasasını Çin ve ABD belirliyor. Petrolden sonra en fazla döviz ödediğimiz pamuğun Türkiye'deki üretimini artırmak için teşvik verilmesi lazım. Her yıl ithalata 1.5 milyar dolara yakın döviz ödüyoruz. Bu dövizin dışarıya gitmesini önlemek için pamuk üreticisi yeterince desteklenmeli" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 11:46:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?