5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sahte bal uyarısı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAYB) Teşkilatlandırma Sekreteri Mustafa Sarıoğlu, son 2 ay içinde yapılan denetimlerde 400 ton sahte bala el konulduğunu açıkladı.

Adana'da Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Üst Delege Seçimleri'nde konuşan TAYB Teşkilatlandırma Sekreteri Mustafa Sarıoğlu, Türkiye'de yıllık bal üretiminin 70 bin ton olmasına rağmen, piyasada 210 bin ton bal dolaştığını, son 2 ay içinde yapılan denetimlerde de 400 ton sahte bala el konulduğunu açıkladı.

Sahte ve kaçak bal konusunda Türkiye'de yaşanan olumsuzlukları anlatan Sarıoğlu, 2005 Şubat ayından itibaren sahte bal operasyonları yapıldığını söyleyerek, "Türkiye'de insanlara 15 yıl, bal diye glikoz yedirdiler. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve TAYB işbirliği ile başlayan operasyonlar olmasaydı böyle devam edecekti. Toplanan ballardan bin tonu şu ana kadar imha edildi. Operasyon yapmaya gittiğimiz yerlerde saldırılara uğradık.

Gerçek üreticinin hakkını korumak için başlatılan mücadele mutlaka sürmeli. 1-1.5 milyon teneke bal şu anda üreticinin elinde bekliyor. Başta gururumuz Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere, kurum ve kuruluşların, sorunların çözülmesinin ardından yeniden ürünlerimizi almaya başlayacağını umut ediyoruz. 3-4 ay daha sabredebiliriz. Sahte bal çarşıda, pazarda, konaklama tesislerinde ve turistlik tesislerde tüketiliyor. Raflarda sorun kalmadı. Sahte bal sorunu mutlaka sona erdirilmeli" dedi.

Türkiye'de bal analizi yapılacak laboratuar sıkıntısı çekildiğini de ifade eden Sarıoğlu, sahte bal üreticilerinin yurt dışındaki fuarlarda stand açabilecek kadar fütursuzlaştığını ve bu yüzden ihracatın durduğuna işaret ederek, Suriye sınırında son 3 yılda kurulan 8 früktoz fabrikasının ve Çin'den ülkeye giren menşeli mısır şurubunun ana madde olarak kullanılması sonucu sahte balların üretildiğini söyledi.

Sarıoğlu, ''Sahte bal, hep sağlığı hem de sektörü zarara veriyor. Bu nedenle sınır kapılarının çok sıkı denetlenmesi ve bazlı şeker glikozun derhal Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi bal paketleme ve dolum tesislerinde reçel, tatlı gibi mamullerin paketlenmesi yasaklanmalıdır. Çünkü sahte bal üretimi her geçen gün artmaktadır'' diye konuştu.

 Sarıoğlu, sahte balların özellikle tenekesini 45 milyon artı KDV karşılığı alan turistik otellerde ve konaklama tesislerinde tüketildiğini öne sürerek, buralarda müşterilere verilen balın yüzde 99.9'nun sağlığa zararlı ürünler olduğunu açıkladı. Sarıoğlu, özellikle 2003 yılında Türkiye'de çok az bal üretimi olmasına rağmen toplam 20 bin ton ürünün ihracatı yapıldığını belirterek, gönderilen balların yüzde 80'e yakın kısmının sahte veya taklit olmasından dolayı ihraç edilen ülkeler tarafından imha edildiğini söyledi.

Adana İl Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılacak 37 delege tespiti için sabahın erken saatlerinden itibaren merkez ve ilçelerden Adana'ya gelen arı yetiştiricileri, salona sığmayınca bahçede toplandı. İsim okunarak yapılan yoklama sırasında TAYB Genel Kurulu'na Adana'dan katılacak delege listesinden çıkarıldığını iddia eden Abdullah Kılıçkaya ise, il birlik genel kurulundan çekileceğini açıkladı. Akşam listede olduğunu ancak sabah geldiğinde listeden çıkarıldığını gördüğünü söyleyen Kılıçkaya, Kozanlı delegelerin kendisine destek verdiğini ve seçime katılmayacaklarını bildirdi.

Tartışmaların büyümesi ve gerginlik üzerine birlik üyelerini toplantı salonuna çağıran TAYB Teşkilatlanma Sekreteri Mustafa Sarıoğlu, sektörün sorunlarını daha hızlı çözmek için daha genç bir liste oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, üyelerin bölgecilik yapmadan birlik içinde hareket etmesini istedi. Sarıoğlu, "Şimdi birlik beraberlik içinde mücadele zamanıdır. Çok başlı olmamak gerek. Bizi temsil eden arkadaşlarımız genç, dinamik olsun. Türkiye genelinde yaşanan sahte bal sorununu çözmek dururken kendi iç sorunlarımızı büyütmeye hakkımız yok" diyerek alkış topladı.

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 00:10:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?