5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tarımda yeni umut zeytin

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, zeytinyağının trendinin ve fiyatının hızla artan bir ürün olduğunu belirterek, Akdeniz Bölgesi'nde zeytinciliğin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Güler, yaptığı açıklamada, Adana ve yöresinde bulunan yaklaşık 1 milyon zeytin ağacından 20 bin ton civarında zeytin elde edildiğini, Türkiye'deki toplam zeytin üretiminin yüzde 30'unu Adana başta olmak üzere Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye, Kilis, Hatay, Gaziantep illerinin karşıladığını vurguladı.
Fransız kaynaklarına göre 1920'li yıllarda Mersin'in Anamur, Kahramanmaraş'ın Andırın ve Mardin'in Derik İlçeleri arasında kalan üçgenin tamamen zeytin ağaçları ile kaplı olduğunu ancak bu ağaçların sökülüp yerine tütün ekildiğini anlatan Güler, bu alanlara yeniden zeytin fidanları dikilmesi gerektiğini belirtti. Güler, "Bugüne kadar ihmal edilen, adi araziler üzerinde sadece altında uyumak için dikilen zeytin ağacı üreticinin umudu haline geldi. Tarsus'ta bir çiftçimizin 35 dekar arazisi üzerine diktiği zeytin ağaçlarının her birinden 90 kilo ürün alması, Adana'da, Osmaniye'de, Mersin'de "zeytin olmaz" diyenlere en güzel cevaptır. Zeytin, yetiştiriciliği yapılacak en basit üründür. Ayrıca zeytin ve zeytinyağı tüm dünyada hızla trendi artan bir üründür. Diğer ürünler öyle değil. Akdeniz Bölgesi zeytin üretimi için biçilmiş kaftandır. İklim nedeniyle de burada 3 yılda verim alırsınız" dedi.
Avrupa'nın 700 bin ton civarında zeytinyağı ihtiyacı olduğunu, Türkiye'nin satacağı zeytinyağı miktarının ise şu anda 50 bin tonu geçmeyeceğini ifade eden Güler şöyle devam etti:
"Üretimimizi yüzde 100 arttırsak dahi satacağımız miktar 100 bin ton olacak. AB müzakereleri içinde bizi zorlamayan tek konu zeytinyağıdır. AB'nin zeytinyağı ihtiyacı var. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Örneğin Adana'da hiç paketleme, salamura ve rafineri fabrikası yok. Hiç yatırım yapılmamış. İş adamlarımız mutlaka bu alana yönelmeliler. Çünkü önlerinde böylesine geniş bir hammadde ve büyük bir pazar var. Adana İl Tarım Müdürlüğü'nün önümüzdeki yıl dağıtmayı planladığı zeytin fidanı sayısı 400 bin. Ama bu yeterli değil. Adana önümüzdeki yıllar içerisinde asgari 5, azami 15 milyon zeytin fidanı dikimini planlamalı ve hayata geçirmelidir."
..
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 17:16:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?