3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

CHP'de Denizli delegeleri Baykal'a soğuk bakıyor

CHP'de Genel Başkan Deniz Baykal ve Genel Başkan Adayı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül arasındaki gerginlik partiyi kurultaya götürüyor. Merkez Karar Yürütme Kurulu tarafından partiden ihrac istemi ile Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen Mustafa Sarıgül'ün, partide kalmasının ardından Genel Başkan Deniz Baykal kurultay kararı almıştı. 30 Ocak'ta yapılacak kurultay için tüm örgütler alarma geçti. Denizli'de de partide kurultaydan başka birşey konuşulmuyor.

13 DELEGE BULUNUYOR
Partinin Denizli örgütünde kurultayda oy kullanacak delege sayısı Acıpayam delegesi ve Eski İlçe Başkanı Şükrü Ali Acar'ın vefatından sonra 13'e indi. Partiye yakın kaynaklar kurultay delegelerinden sadece iki ismin Genel Başkan Deniz Baykal'a destek vereceğini belirtiyor. Gerekçe olarak da yerel seçimler öncesinde partide gerçekleşen tüzük kurultayı gösteriliyor. Açık oylama yapılmasına rağmen tüzük kurultayında Denizlili delegelerin büyük bölümü Genel Başkan Baykal'ın istediği gibi tüzük değişikliğinden yana oy kullanmamıştı.



 

İŞTE O DELEGELER
CHP'de 30 Ocak'ta yapılacak kurultayda oy kullanacak delegeler şöyle; İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, Merkez İlçe Başkanı Hakan Kılınç, eski il başkanlarından ve milletvekili adaylarından Kazım Arslan, Tavas İlçe Başkanı Yusuf Ziya Ulu, Akköy delegesi Niyazi Çavdar, Honaz delegesi Mesut Gündoğdu, Sarayköy Belediye Başkanı Orhan Karaköse, Bekilli İlçe Başkanı Mehmet Demir, Güney İl Genel Meclisi üyesi Selahattin Dedeoğlu, Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, Çal eski İlçe Başkanı Cengiz Aytekin, Buldan İlçe Başkanı Reşat Çalışkan ve Çivril İlçe eski Başkanı Mehmet Akgün

MİLLETVEKİLLERİ DOĞAL DELEGE
CHP'de uzun süre Parti Meclisi üyeliğinde bulunan ve yerel seçimler öncesinde bu göreve tekrar talip olmayanDenizli Belediyesi eski Başkanı Ali Marım da bu kurultayda oy kullanamayacak. Diğer yandan Denizli milletvekilleri kurultay doğal delegesi sıfatı ile genel başkanlık yarışı için oy kullanabilecekler. Partiye yakın kaynaklar milletvekilleri Mehmet Uğur Neşşar ve Haşim Oral'ın Genel Başkan Deniz Baykal'a kesin destek vereceğinde birleşirken, Mustafa Gazalcı'nın aleyhte yaklaşımda bulunabileceğini belirtiyor.

ORTAK TAVIR BELİRLENECEK
İl Başkanı Ali Rıza Ertemur'un 13 kurultay delegesi ile önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacağı ve durum değerlendirmesi yapacakları belirtildi. Toplantının esas amacı, 'Denizli örgütü olarak ortak bir tavır ortaya koymak' olarak açıklanırken, CHP'deki yeni dönemde Denizlili isimlerin yönetimlerde veya parti meclisinde aday gösterilip gösterilmeyeceği merakla bekleniyor. İl Başkanı artık partinin kurultay sürecine girdiğine işaret ederken, "En önemli unsur katılımın tam olmasını sağlamak" dedi.

KILINÇ, NET BİR KARAR YOK
CHP Merkez İlçe Başkanı Hakan Kılınç, kurultayın partiye her geçen gün zarar veren parti içi çekişmeleri son vereceğine inandığını kaydetti. Cumhuriyet Halk Partisi'nde çok uzun süredir parti içi çekişmelerin yaşandığına dikkati çeken Kılınç, "Kurultay, parti içindeki huzursuzluğun da önüne geçecektir. Biz kişilerin değil Cumhuriyet Halk Partisi'nin ön planda olduğu bir düşünceye sahibiz. Şu anda kurultayda nasıl bir tavır içinde olacağımızı söylemek için çok erken. Bu konuda alınmış bir karar da yok" diye konuştu.

MARIM: BAYKAL KAZANIR
Parti Meclisi görevinden belediye başkan adaylığı için istifa eden partinin etkin isimlerinden Ali Marım ise kurultay kararını 'şaşırtıcı' olarak nitelendirdi. Yapılan son tüzük değişikliğinin Deniz Baykal'ı genel başkanlık koltuğundan indirmeyi daha da güçleştirdiğine dikkati çeken Marım; "Bu kongreyi de Deniz Baykal kazanırsa şaşırmam. çünkü yapılan tüzük değişikliği başka birinin kazanmasını hemen hemen imkansız hale getiriyor" dedi.

KURULTAY DEMOKRATİK OLMAZ
Ay sonunda yapılacak kurultayın demokratik bir ortamda gerçekleşmeyeceğini de söyleyen Marım; "Aday göstermek bile çok zor. Tüzük değişikliğinde aday gösterme alt sayısı yükseltildi. Üstelik bir kişi sadece tek bir aday gösteriyor. Eskisi gibi aralarında imza toplayarak da aday gösteremeyecekler. Aday göstermek isteyenler kurultayda divana gelip imza atacaklar" dedi

Emin BARINER
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 13:20:33
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 00:44:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?