3
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

GAZÜ yeni eğitim yılını Sezerle açtı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin; birlik ve kardeşliğin, toplumsal barışın yerini gerginliğin ve çatışmanın aldığı, geleceğimiz yönünden büyük tehlike oluşturan bir ortama çekilmek istendiğini belirterek, "Türkiye'nin istikrarını, birliğini bozmaya, barışa, huzura ve bölünmez tümlüğüne zarar vermeye hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini bir kez daha yinelemek isterim" dedi.

Sezer, Gaziantep Üniversitesi'nin 2005 - 2006 eğitim - öğretim yılı açılış törenine katılmak üzere özel uçak "GAP" ile geldiği Gaziantep'te Vali Lütfullah Bilgin tarafından karşılandı. Vali Bilgin'den brifing alan Sezer, Valilik Toplantı Salonu'nda iş adamlarının sorunlarını dinledi. Sezer, toplantı sonrası eşi Semra Sezer ile birlikte Gaziantep Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış törenine katıldı. Törende konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Çelik, Anadolu'daki üniversitelerde öğretim görevlisi sıkıntısı yaşandığını, İstanbul'daki üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin sayısının, taşra üniversitelerindeki öğretim görevlilerinin 2 katı olduğu ifade ederek, bu öğretim görevlilerinin taşra üniversitelerine ücretleri ödenerek, ders vermelerinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necret Sezer ise, "Üniversiteler ülkenin ve bulunduğu yörenin araştırma laboratuvarı olmalıdır. Bilime katkı, bilimsel etkinliklere ayrılan pay, bilimsel çalışmalara katılan insan sayısı ve verimlilik yönünden gelişmiş ülkeler düzeyine mutlaka çıkabilmeliyiz. Son günlerde tırmandırılan terör olayları ve kimi tanımlamalar yapılarak sokak gösterileriyle gündemde tutulmak istenen etnik ve irticai temele dayalı gruplaşmalar üzüntüyle izlenmektedir. Türkiye ne yazık ki, birlik ve kardeşliğin, toplumsal barışın yerini gerginliğin ve çatışmanın aldığı, geleceğimiz yönünden büyük tehlike oluşturan bir ortama çekilmek istenmektedir. Türkiye'nin istikrarını, birliğini bozmaya, barışa, huzura ve bölünmez tümlüğüne zarar vermeye hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini bir kez daha yinelemek isterim" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm değiştirilmez nitelikleriyle varlığını kabullenemeyen, teröre ya da sokak gösterilerine başvurarak çirkin emellerini gerçekleştirmeye çalışanların bu amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklarını bilmeleri gerektiğini ifade eden Sezer, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesindeki temel düşünceye uygun olarak anayasada cumhuriyetin nitelikleri belirtilmiştir. Ulusun bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyeti korumak, dil, din, etnik köken, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kişilerin ve toplumun gönenç, huzur ve mutluluğunu sağlamak devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmıştır. Bu amaçla uygun davranmak aynı zamanda tüm yurttaşlarımıza bu bağlamda öğrencilerimize ve gençlerimize düşen temel ödevdir. Bilinmelidir ki; devletimiz tekil devlet yapısını her koşulda koruyacak kararlılıkta ve güçtedir" diye konuştu.

Ülkeye yönelebilecek tüm tehditlerin, devletin kararlılığı, yurttaşların bilinçli çabaları, ulusun birlik ve beraberlik istenciyle engelleneceğini kaydeden Sezer, "Türk ulusunun sağduyusu yurttaşlarımızı birarada tutan yüce değerlere gönülden bağlılığı, geçmişte olduğu gibi bugün de kötü niyetlileri yenmeye yetecektir. Bu konudaki görev, üniversite gençliğimize düşmektedir. Her zaman olduğu gibi bugün de gençlerimizin sağduyulu davranacağına olan güvencimiz sonsuzdur" şeklinde konuştu.

Öğretim yılının ilk dersini veren 91 yaşındaki Prof. Dr. Müzeyyen Hilmiye Çiğli, cumhuriyet tarihini anlattı. Cumhurbaşkanı Sezer, törenden sonra üniversitede öğrencilerle birlikte öğle yemeği yedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 15:25:14
Güncelleme :21 Eylül 2005 Çarşamba 15:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?